5 pesti de apa sarata pe care ii poti prinde in Romania
Romania este o tara unde pescuitul ofera o multime de surprize. Avem ape sarate, ape dulci, ape curgatoare, ape statatoare si o multime de specii de pesti care parca asteapta sa ajunga in undita. Daca eviti perioada de prohibitie, te poti bucura de pesti cu adevarat impresionanti, atat in apele dulci, cat si in cele sarate.
Vom prezenta in acest articol 5 specii de pesti cat se poate de interesanti care pot fi prinsi in apa sarata, adica in unele lacuri si evident, la mare.
Bacalierul
Este un peste interesant, care se prinde greu datorita adancimii la care este gasit : 30 – 100 de metri. De regula, puietul este cel care poate sa fie prins mai spre tarm prin intermediul anumitor carlige pescuit, la adancimi intre 5 si 30 de metri, insa adultii traiesc intotdeauna in larg. Acest peste are o viata care poate atinge 10 ani si care ajunge la maturitate dupa aproximativ 4 ani de viata. Bacalierul nu ajunge la dimensiuni prea mari, cel mai adesea fiind intalnit la aproximativ 23 de centimetri. Uneori insa, pot fi gasite si specimene care ating 70 de centimetri.
Calcanul
Este un peste cu o carne delicioasa si delicata. De regula, acesta traieste pe fundul marii, in apele foarte nisipoase. Are o acuitate vizuala de invidiat si poate atinge greutatea de 7 kg. Uneori, calcanul poate depasi 10 kg, insa acest lucru se intampla foarte rar. In Romania, calcanul poate sa fie prins in lunile martie si noiembrie.
Cambula
Este un alt peste marin care uimeste prin forma sa asimetrica. Este foarte turtit, are ambii ochi pe o parte si la prima vedere este foarte ciudat. La fel ca si calcanul, se pescuieste foarte bine in lunile noiembrie si martie. Poate sa ajunga la peste 50 de centimetri lungime si traieste foarte mult in preajma docurilor si a digurilor. Conform site-ului bigfish.ro, daca pescuiesti un astfel de peste trebuie sa ai mare grija, deoarece puietii de pana in 20 de centimetri nu trebuie sa fie retinuti.
Guvidul
Este unul dintre cei mai populari pesti din Marea Neagra. De regula poate sa fie gasit in apropierea tarmului, in zone intunecate din apropierea digurilor. Adangimea la care poate sa fie gasit variaza intre 1 si 50 de metri iar lungimea sa nu depaseste 17 centimetri. Daca ajungi la Marea Neagra si vrei sa pescuiesti, sunt sanse foarte mari sa il prinzi in undita.
Hamsia
Cu totii am mancat hamsii prajite, cu lamaie si usturoi, mai ales daca ne-am aflat la malul marii. Este un lucru firesc, in conditiile in care hamsia se gaseste din abundenta in Marea Neagra. Cu dimensiuni ce ajung la maxim 15 centimetri, aceasta poate sa fie gasita in apropierea tarmului. Modul in care este pescuit acest peste este la plasa, deoarece traieste in bancuri mari. Este unul dintre cei mai populari pesti din industria de procesare a produselor marine, putand sa fie gasit atat proaspat, cat si la conserva sau congelat.