Amica veritas, sed magis amicus Liiceanu

Preşedintele Traian Băsescu a participat la Târgul de carte Gaudeamus la prezentarea cărţii „Raport final al comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste în România”.

Comisia cu pricina este înfiinţată prin Decizia nr. 8 din 11.04.2007 şi funcţionează pe lângă Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

De remarcat, prin urmare, că nu este vreun S.R.L., ci o instituţie a statului român. Conform articolului 5 al deciziei de mai sus, „finanţarea cheltuielilor necesare organizării şi funcţionării Comisiei Prezidenţiale Consultative se asigură de la bugetul de stat, aprobat prin bugetul Administraţiei Prezidenţiale, şi din venituri extrabugetare potrivit legii.”

După cum zice Constituţia, Preşedintele este reprezentantul statului român.

Unde se publică „Raport final al comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste în România”?

La Editura Humanitas a prietenului Liiceanu şi nu la Monitorul Oficial, care este publicaţia oficială a statului român. 880 de pagini la un preţ de 77 RON (770.000 lei vechi) pe propriile speze? Când grupul Humanitas are datorii la stat de 4.350.34 RON (4.350.340.000 lei vechi)?

Nu că ar fi interzis, dar aşa, de dragul bunului simţ. Dar „fiecare cu adevărurile lui”, cum afirmase preşedintele cu această ocazie sau fiecare „cu gesturile lui mari”, cum afirmase prin primăvară Liiceanu.