Basescu “cel cu memoria scurta”

Maine incepe cel mai mare Summit din istoria NATO. Si va fi in Romania. In loc sa profitam de acest moment si sa obtinem cat mai multe lucruri pentru tara noastra, in preziua acestui eveniment stam si ne minunam ce memorie scurta are Basescu. Pentru ca de tupeul lui nu ne mai miram de foarte mult timp. Dupa cateva zile in care s-a discutat exclusiv despre costurile acestui Summit, despre restrictiile de circulatie, panselute si toalete, m-am bucurat ca in sfarsit, presedintele Romaniei iese la televiziunea nationala cu o chestiune serioasa. Si am ascultat cu atentie interventia sa. Nu are sens sa reiau eu ce a spus despre relatia cu Rusia si despre Tratatul cu Ucraina pentru ca ati vazut deja, peste tot, aceste atacuri. Dar vin si va intreb: oare chiar ne crede prosti presedintele Romaniei?

Atunci cand Tratatul cu Ucraina a fost semnat era membru al Guvernului, vicepresedinte al partidului care era la guvernare (PD) si nu am gasit nici o declaratie a sa, din acea vreme, care sa conteste acest tratat. Mai mult, a ratat cu succes si momentul in care Tratatul a expirat si ar fi putut fi rediscutat. Si la acel moment era deja presedintele Romaniei… Si cu toate astea, vine la televiziunea nationala, si pe un ton indignat da de toti cu peretii cu Emil Constantinescu si Adrian Severin. Aici as vrea sa il felicit pe jurnalistul Luca Niculescu. El a avut si de data aceasta (ca si la interviul anterior) curajul sa ii aminteasca lui Basescu situatia din 1997. Fara succes insa.

Si presedintele Romaniei si-a continuat campania electorala pe “spatele” politicii externe a tarii care o conduce si pana la urma pe buzunarele noastre. I se adreseaza lui Vladimir Putin. Pe acelasi ton obraznic, nepotrivit pentru un sef de stat. Si ii explica domnului Putin ca nu mai trebuie sa traiasca in secolul XX. Culmea este insa ca insusi Traian Basescu, prin aceasta abordare, demonstreaza ca traieste inca in secolul XX. Cu siguranta aceasta noua iesire a presedintelui ne va costa si mai serios in relatia cu Rusia. Asadar, as fi preferat sa vorbim in continuare despre trafic, valize suspecte si magnolii, decat sa discutam despre ce a mai spus Basescu…