Buldoexcavatorul – un echipament indispensabil al zilelor noastre

Buldoexcavatorul este un echipament de constructii necesar. Poate fi vazut ca si o combinatie dintre excavator si un incarcator frontal. Exista trei piese diferite: o fata lopata-cupa, un excavator si un tractor. Acesta are un motor diesel care il face capabil sa functioneze dintr-o parte in alta.

Whitlock Bros a fost o firma din Essex, Anglia, care a pretins ca a construit primulbuldoexcavator. Acestia au construit, sub licenta, un atasament buldoexcavatorului, conectat la un tractore agricol major Fordson in 1951. Un an mai tarziu, au atasat un incarcator frontal hidraulic, creand primul “buldoexcavator”.

In ciuda descoperiri facute de Whitlock Bros, brandul JCB a  avut mai mult succes. De fapt, oamenii au crezut ca au fost cei care l-au inventat.

Joseph Chiril Bamford, fondatorul brandului britanic a cumparat un buldoexcavator si l-a trimis inapoi acasa pentru a putea fi testat. In anul 1953, Bamford construia primul atasamentul buldoexcavatorului. Un an mai tarziu, JCB comercializeaza JCB Mk.1 atasamentul pentru buldoexcavator care urmeaza sa fie conectat la un maior Fordson sau tractor Nuffield. In 1958, JCB a fabricat primul buldoexacavator complet integrat, primul incarcator de buldoexcavator rigid.

Intre timp, producatorul de constructie Case a dezvoltat propria versiune de buldoexcavatoare.

Initial buldoexcavatorului a fost redus cadrul pentru ca apoi sa-i fie atasate picioare. Acest lucru a permis utilajului sa ridice incarcaturi mai grele, fara a cadea. In 1961, JCB a inventat “Hydraslide”, un sistem care a fost in masura sa sape perimetri mai restransi mult mai usor.

Insa, inca exista o problema de mobilitate: era foarte important ca buldoexcavatorul sa poata merge dintr-o parte in alta, fara a fi transportat iar in 1980, a fost scos la iveala utilajul cu patru.

Au aparut o gama larga de accesorii pentru buldoexcavatoare: toate fiind interschimbabile.