Cainii pot aduce confort si bucurie in viata unei persoane

Exista multe tipuri diferite de caini de lucru in lume. Unii au locuri de munca evidente, cum ar fi cainii de politie sau de cautare si de salvare, in timp ce altii ar putea fi responsabili de alte sarcini. Printre aceste ocupatii mai putin evidente se numara cainii de serviciu (animale de asistenta), cainii de terapie si animalele de suport emotional. Fiecare dintre acestea sunt specifice si au propriile cerinte.

Caine de asistenta
Asistentii caini sunt tipul de caine de lucru care au fost instruiti pentru a sustine o persoana cu dizabilitati cu o sarcina specifica care ajuta la atenuarea handicapului persoanei respective. Acest grup include caini de serviciu (in general, insotiti de o persoana cu provocari de mobilitate), caini auzitori pentru surzi sau persoane cu probleme de auz, caini de orientare pentru nevazatori, caini cu raspuns convulsiv, caini de detectare / raspuns diabetic si caini pentru copiii cu autism.

Cheia unui animal de asistenta este formarea individualizata pe care a primit-o pentru a lucra cu o anumita persoana. In ochii legii, acesti caini sunt echivalentul unei bucati de echipament adaptiv (cum ar fi un membru protetic sau un aparat auditiv), care le permite acestor animale bine instruite sa aiba acces la locurile publice.

Caine pentru suport emotional
Aceasta categorie de caine de lucru este frecvent confundata cu un caine de serviciu sau cu un animal de asistenta. Acest caine poate fi in beneficiul unui anumit individ care poate avea chiar si o dizabilitate fizica in plus fata de un diagnostic de sanatate mintala.

Cu toate acestea, cainele nu a fost instruit sa indeplineasca sarcini in beneficiul persoanei. Acesti caini se pot comporta extrem de bine si s-ar putea sa fi avut o pregatire extensiva de ascultare, dar nu sunt considerati echipamente adaptive pentru individ si, prin urmare, nu au dreptul de acces public.

Cu toate acestea, confortul oferit de aceste animale poate avea cu siguranta un impact pozitiv asupra calitatii vietii proprietarului. Animalele de sustinere emotionala pot fi recomandate de catre persoanele care participa la un program de sanatate mintala, care le-a oferit porecla „Animale de companie cu prescriptie”.

Caine de terapie
Cea de a treia ocupatie de caine, in mod gresit neinteleasa, este munca de terapie. Acesti caini pot fi instruiti sa lucreze cu mai multi oameni, adesea intr-un spital sau intr-un azil. Ca si in cazul altor profesii de caini, un temperament bun este crucial si multi caini terapeuti se incadreaza in aceasta linie de lucru, deoarece proprietarii lor observa caracterul bland si iubitor al puilor.

Datorita naturii locului de munca, cainii de terapie trebuie sa fie calmi si sa accepte o mare varietate de oameni si medii. Expunerea la echipamente si masini medicale, echipamente adaptive precum scaunele cu rotile si pietonii, precum si toate zgomotele si mirosurile pe care le pot intalni intr-un spital sau intr-un azil fac aceasta ocupatie provocatoare chiar si pentru cel mai prietenos pui.

Lumea cainilor de lucru se schimba mereu si evolueaza. Poate fi o provocare pentru a tine pasul cu toate modurile minunate in care tovarasii nostri canini  pot contribui la bunastarea noastra! Pe masura ce continuam sa ne educam pe noi insine si pe cei din jurul nostru cu privire la munca valoroasa pe care o fac acesti pui, cu totii putem contribui la clarificarea lumii uneori dezordonate a cainilor care efectiv muncesc. Acestia aduc bucurie, confort si chiar pot vindeca anumite deficiente ale persoanelor.