Care este cea mai mare macara mobila?

O macara obisnuita are deja de regula marimi impresionante. Dar si aceasta ar arata ca o jucarie pe langa cea mai mare macara mobila din lume: Liebherr LTM 11200-9.1 si foarte puternica. Capabila sa ridice până la 1.200 de tone (aproximativ 12 balenele adulte simultan), macaraua are propriul motor cu 6 cilindri de 240kW (pe langa principalul motor cu 9 axe, cu o capacitate de 500kW).

Aceasta masoara 26.4 metri lungime si este echipata cu un stylus care poate atinge o inaltime maxima de 186 de metri. Masina poate impresiona pe oricine. Odata asamblat, cu toate componentele, acest echipament ajunge la greutatea de 600 tone.

Compania germana Liebherr a fost responsabila pentru construirea acestui model 11200-91 LTM cu doar sase unitati. Dubai, una dintre Emiratele Arabe Unite, Germania, Olanda si Spania au fost primele dintre destinatile de calatorie ale acestor masini gigant.

Cea mai mare macara turn

Aceasta gigantica macara turn este cel mai puternic in santierul naval La Ciotat. A fost construita de Krupp, in 1968-1969

Ardelt (Germania), cu doua porti de 500 si 650 de tone. Aceasta macara turn consta intr-o coloana cilindrica de 4,5 metri in diametru cu terminatia sub forma de con alungit, folosita ca un pivot pana la sageata. Inaltimea totala este de 56 de metri si cantareste 988 de tone.

In momentul in care macaraua turn a fost construita, se indoia cand a fost testata. Un om a fost plasat in partea de sus a macaralei si altul in cabina de pilotaj. Atunci când incarcatura macaralei s-a indoit in fata, omul care a fost in partea de sus a cazut, iar incarcatura a trecut peste el, iar persoana care a fost in cabina nu a avut nimic. Cateva zile mai tarziu, lucratorii au ascuns macaraua pentru ca, ministrul se afla in vizita. El a intrebat de ce a fost indoit iar lucratorii i-au spus ca este in constructie. Ei au taiat tubul indoit. Pentru a elimina sageata au fost nevoiti sa apeleze cea mai mare macara din lume pe roti pneumatice. Reparatia a fost facuta cu ajutorul unei benzi din otel si au inchis ansamblul cilindrului.