Ce mai spun specialistii despre mancare

Ne-am obişnuit în ultimii ani, când se vomită din greu sume colosale pentru nişte cercetări ştiinţifice de tot rahatul, să citim şi să auzim de studii de specialitate care măsoară grosimea labei gâştii şi circumferinţa boloboaşelor la viermii laţi, care, desigur, duc la încălzirea globală. Negreşit. No shit.

Ei bine, studii recente ale cercetătorilor (americani, că de acolo pleacă borhotul) au demonstrat faptul că omenirea e pasibilă de o mare criză alimentară din cauza faptului că ţările subdezvoltate (pe spatele cărora sunt tatuate cuvintele: DE-AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ!) au început să şi-o ia-n cap şi s-o ducă mai bine.

Dacă de-acum… să zicem numa vreo 2-3000 de ani, ţările africane au dus-o prost, astăzi au cam scos capul de sub bambuşi şi-au descoperit şi ei carnea şi mâncarea de fiecare zi, tocma când americanul îşi cumpără smartphone cu diamante pe care să-l dăruiască buzatei din dotare şi citeşte ştirea că supermarketul unde face el shopping (pentru ţările sărace şi pentru ROmânia inocentă, shopping = asmuţare a câinelui la ţiganca ce vine la cerşit cu cuţitul la brăcinar) ar PUTEA avea un meeting cu raftul gol. Încântat de cunoştinţă.

În lumea a treia, milioane de oameni încep să aibă ce mânca. Deci să ne îngrijorăm zic, pentru că, cine ştie peste cât timp, din cauza lor nu vom avea noi ce pune pe masă. Sau pe raft la Kaufland, căci, vă garantez, băbuţele care sunt acum în piaţă şi pe care le ignorăm constant şi sfidător în drumul nostru spre supermarket, nu vor mai fi acolo, îmbiindu-ne să luăm zacuscă de casă, maică sau vinete proaspete, le-am copt azi dimineaţă, sau roşii de Pâclişa.

ROmânia, o ţară venită cu paşi de fecioară violată în cămara morbidă din lumea a treia, cu ia îndesată între coapse de ruşinea ruşinilor, cu o politică populată de babuini africani (deci cum n-avem legătură cu Africa?) şi cu o agricultură de cadavru pierde şi ea din procentul de 70% cât importează di tăte aproape o treime. Din ce cauză? Din cauză de la transport care este cauza ne-ar spune un tirist. Ori din cauza operaţiei pe cord deschis pe care a suferit-o prostia romanească. Intervenţie nereuşită, bineînţeles.

Mâncarea, la nivel global, e tot mai scumpă şi va continua să se scumpească. Explicaţia, spun analiştii, stă, paradoxal, în ieşirea lumii a treia din sărăcie – sursa.

Paradoxal, noi suntem proşti genetic, deşi ne-am născut poeţi, cum spunea tot un poet(bine că n-a zis asta un ginecolog!). Degeaba s-a născut poet dacă moare prost. O involuţie paradoxală sau nu? Căci dacă în vremurile astea în care există atâta cerinţă pe piaţa de alimente şi noi lăsăm ţara să cânte cântecul săracului… nu mai suntem poeţi.

Suntem paradoxal(i) de proşti.