Ce poti face atunci cand bugetul tau este adesea depasit de cheltuieli inoportune?

Indiferent daca incercati sa economisiti bani sau sa pierdeti in greutate, nu exista o solutie universal – valabila. Cu toate acestea, la fel ca in cazul dietei, uneori strategiile financiare care functioneaza cel mai bine sunt putin atipice, chiar distractive. Luati in considerare succesul anumitor programe in care achizitiile de carduri de debit sunt rotunjite, iar diferenta este transferata in contul de economii. O alta strategie de a economisi care se dovedeste a fi eficienta este conceptul de „cupa”. Mai degraba decat sa adoptati metoda traditionala de stabilire a bugetului pentru a va reduce cheltuielile si a le urmari in fiecare luna, conceptul de cupa va impune sa va impartiti cheltuielile in sase categorii si sa atribuiti un anumit procentaj la fiecare galeata.

  • 50% pentru necesitati cum ar fi plata ipotecii sau chiria, plati pentru masini, alimente, utilitati, gaze, internet, telefon mobil etc;
  • 10% pentru economii pe termen lung pentru a finanta vacante, reparatii auto, intretinerea casei, haine etc;
  • 10% pentru conturile de pensionare;
  • 10% pentru distractie;
  • 10% pentru educatie, de la rambursarea imprumuturilor sau de la finantarea dezvoltarii personale continue pana la economisirea pentru educatia copiilor dumneavoastra;
  • 10% pentru caritate.

Atunci cand alocati bani pentru fiecare grupa, luati in considerare 100% din totalul veniturilor dumneavoastra dupa impozitare. Aceasta inseamna ca, in plus fata de venitul pe care il castigati, impartiti, de asemenea, mostenirile, bonusurile, chiar si rambursarea impozitelor in sase categorii. Acesti bani nu ar trebui sa se amestece niciodata. Asta inseamna ca nu puteti imprumuta din contul de economii pentru a plati o cina sau a va achizitiona o tinuta classy pentru o petrecere cu staif. O posibila modalitate de a finanta fiecare galeata ar fi deschiderea de conturi bancare separate. Aveti posibilitatea sa deschideti un plan de economii si sa il finantati direct din contul dumneavoastra.

Interesant insa este faptul ca multi oameni adopta si ideea borcanelor pentru economisirea banilor! Poate ca pentru ca, de fapt, plasarea banilor intr-un borcan ii incurajeaza sa se gandeasca la finantare mai des decat la plata facturilor sau in timpul unei revizuiri anuale cu un consilier financiar. Utilizarea unui borcan poate fi deosebit de eficienta daca incercati sa economisiti pentru o vacanta de familie. De exemplu, pe masura ce familia dumneavoastra vede ca economiile se acumuleaza, membrii pot fi mai inclinati sa faca sacrificii pentru a se conforma cu un buget stabilit. Desigur, daca preferati sa va pastrati economiile pe termen lung intr-un cont de pe piata monetara, pentru a castiga dobanzi, puteti trece suma acumulata pe o bucata de hartie, lasand-o la vedere in borcan, pentru a-i motiva si mai mult pe cei din familie.