Ce stie sa faca un incubator bun
Exista pe piata diverse incubatoare de diferite marimi si cu diferite functii mai mult sau mai putin utile. Noi iti spunem care sunt cele mai utile functii pe care le poti cere de la un incubator astfel incat sa nu fie nevoie sa platesti in plus pentru lucruri pe care nu le-ai folosi in mod normal.
1. Dimensiuni
Exista incubatoare de dimensiuni mai mari si mai mici. Va trebuie sa il alegi pe acela care iti asigura suficient spatiu pentru numarul de oua pe care vrei sa il pui la clocit, dar nici sa fie cu mult mai mare deoarece va consuma mai multa energie decat ai nevoie. Cele mai multe incubatore dispun de o capacitate de 50 – 70 de oua.
2. Caldura
Pentru a avea puisori este foarte important ca in incubator sa fie mentinuta constant o temperatura nu mai mica de 37 de grade celsius. Trebuie sa ai destul de multa grija in momentul in care vrei sa verifici ouale sau sa scoti puisorii din incubator, sa nu-l lasi prea mult timp descoperit si sa risti sa se raceasca ouale sau sa afecte puisorii. Puii nu se scot din incubator pana nu s-au uscat.
3. Umiditatea
La fel de importanta pe cat este caldura este si umiditatea. In incubator trebuie pastrata o umiditate de 55-60%, iar in ultimele trei zile aceasta trebuie crescuta la 60-65% astfel incat puilor sa le fie mai usor sa iasa din ou. Umiditatea crescuta inmoaie coaja si o face mai usor de spart.
4. Intoarcerea
In procesul de incubare, ouale trebuie intoarse de doua ori pe zi, astfel incat embrionii sa nu ramana lipiti de o parte sau de alta a oului. Pentru a putea monitoriza acest lucru ai nevoie de un incubator cu capac transparent.