Ce televizor alegem? O plasma sau un LCD

Cand intram intr-un supermaket pentru a ne cumparam un televizor vedem mai multe astfel de electronice aprinse. Toate au o imagine clara astfel incat putem cadea in capcana de a crede ca e suficient sa alegem doar pretul si design-ul, eventual si marca. In realitate, acele televizoare sunt pornite pe canalele care se vad cel mai bine. Ajungand acasa intampinam si surprizele neplacute.

Uneori e important sa ne uitam si la tehnologie, mai ales daca avem pretentii sau platim un pret mai mare. Este absolut eronat sa credem ca o plasma este pur si simplu un televizor cu un ecran cat mai plat si mai subtire. La fel poate arata si unul dintre acele televizoare LCD ieftine insa intre aceste doua tipuri de televizoare exista diferente mari.

Consider ca nu e important sa explicam tehnologiile pentru a intelege diferentele dintre ele ci doar sa le punctam plusurile si minusurile. Pentru a alege intre o plasma si un LCD trebuie sa tinem cont in primul rand de cat de multe persoane se uita in acelasi timp la televizor.

Din acest punct de vedere plasmele sunt mai indicate pentru ca imaginea are aceeasi calitate privita din mai multe unchiuri. La LCD-uri, calitatea imaginii este diminuata daca privim din lateral. Chiar si atunci cand privim frontal, calitatea imaginii la o plasma este mai buna decat la un LCD.

Putem observa lejer ca negrul este mai negru la o plasma. Chiar si celelalte culori sunt redate mai fidel. In general, culorile la un LCD sunt mult prea luminoase, iar acest lucru poate naste un oarecare disconfort atunci cand avem o lumina naturala puternica in locuinta sau in spatiul in care ne uitam la televizor.

Poate parea paradoxal dar la un moment dat pretul unei plasme era mai mic decat al unui LCD, la aceleasi diagonale. Evident, regula nu este valabila mereu pentru ca preturile sunt dinamice si variaza in functie de cerere.

Explicatia acestui fapt este una destul de simpla daca amintim cele doua mari plusuri ale LCD-urilor in comparatie cu plasmele. Durata de viata este mult mai mare la un LCD pentru ca la o plasma intervenea inainte fenomenul de burn-in (se ardea) atunci cand mentineam pe ecran o imagine statica mai multe minute in sir. In prezent aceasta problema pare a fi rezolvata pe modelele noi.

Asadar, LCD-ul ramane in prezent cu un singur mare plus in fata plasmelor. Mai exact, consuma de doua ori mai putina electricitate. Diferenta poate parea nesemnificativa atunci cand vorbim de doua televizoare cu diagonale mici insa este destul de importanta atunci cand vorbim de unele cu dimensiuni mari.

Revenind la imagine, LCD-ul are si el un avantaj in fata plasmelor. Rezolutia acestuia este mai mare  insa diferenta scade proportional cu marimea diagonalelor.

Dupa cum spuneam si la inceputul articolului, este important numarul persoanelor care se uita la televizor, pentru ca atunci cand numarul este mare nu toate lumea poate privi frontal. Daca ignoram faptul ca imaginile pe un LCD nu se vad la fel de bine din lateral, atunci acesta ar castiga clar in fata plasmelor, datorita consumului redus de electricitate si de ce nu datorita faptului ca in teorie au o durata de viata mai mare.