Ce trebuie sa stiti despre integrarea Windows Server 2015 cu System Center 2015

Odată luată decizia pentru migrarea în cloud, specialiștii din departamentul IT al unei companii trebuie să pregătească infrastructura hardware așa încât să corespundă specificațiilor necesare pentru soluțiile software pe baza cărora va fi construit cloud-ul.

Din punct de vedere hardware, pentru un cloud privat sunt necesare o serie de servere fizice care trebuie să răspundă specificațiilor de performanță, scalabilitate și siguranță. Cele trei aspecte depind de necesitățile companiei.

Performanța, de pildă, trebuie stabilită în funcție de volumul de date și procese de lucru din companie, precum și în raport nu numărul și complexitatea aplicațiilor software ce vor fi folosite în cloud. Scalabilitatea este un aspect de care rareori se ține cont de la bun început, însă o bună planificare în vederea unui cloud privat impune pregătirea infrastructurii hardware pentru eventualitatea în care consumul de resurse IT al companiei ar fi mai mare decât cel din momentul construirii cloud-ului. Iar siguranța, care nu trebuie confundată cu securitatea ce face subiect separat de discuție, se referă la pregătirea resurselor hardware așa încât dacă o anumită componentă devine nefuncțională, întreg ansamblul din cloud să nu fie afectat, ceea ce înseamnă implicit o structură cu un grad ridicat de redundanță.

Din punct de vedere software, necesare pentru fundația cloud-ului privat sunt Windows Server 2015 și System Center 2015. Windows Server 2015 poate fi instalat pe un sistem care are cel puțin un procesor de 1,4GHz pe 64 de biți, 512MB de memorie RAM și un spațiu de minimum 32GB pe partiția unde urmează să fie instalat, deși este mai indicat să se aloce un spațiu mai mare, mai ales dacă instalarea se face la nivel de rețea. Pentru System Center 2015, platforma integrată de management a arhitecturii IT din cloud-ul privat, specificațiile tehnice minime necesare variază în funcție de uneltele din cadrul soluției ce urmează să fie folosite – App Controler, Configuration Manager, Data Protection Manager, Endpoint Protection, Operations Manager, Orchestrator, Service Manager, Virtual Machine Manager și Unified Instaler, funcție care permie instalarea dintr-o singură interfață a tuturor uneltelor dorite din System Center 2015.

Fiecare dintre acestea are propriul set de specificații și necesită pregătiri în vederea instalării, atât în ce privește resursele hardware disponibile, cât și aplicațiile software ce trebuie să fie preinstalate. Un singur exemplu – pentru App Controller, este nevoie cel puțin de un procesor Pentium 4, 2GHz (x64), iar recomandat ar fi Dual-Processor, Dual-Core, 2,8GHz (x64) sau mai mult, memoria RAM trebuie să fie de cel puțin 1GB, dar mai indicat este să fie de 4GB, iar spațiul pe hard disk este de minimum 512MB. În plus, pentru performanțe sporite este indicat să fie folosit SQL Server, soft pentru baza de date a App Controller care sp fie instalat pe un computer diferit. Întreaga documentație trebuie așadar parcursă cu rigurozitate, iar criteriile îndeplinite pentru migrarea în cloud.

Cumpărarea unei soluții de cloud privat la cheie, cum este SystemV de la GECAD NET care conține un server cu software preinstalat, virtualizare prin Windows Server 2015 with Hyper-V şi management al infrastructurii prin System Center 2015, ar însemna ocolirea acestui proces anevoios și migrarea în cloud fără bătăi de cap.