Cea mai scurta reteta de cozonaci
Vin sarbatorile. Ziua este scurta, se insereaza de timpuriu si trebuie sa ne adapostim la caldura casei. Si ce bun este un cozonac cald, proaspat scos din cuptor, inca aburind.
Ca il servim ca atare sau ca avem langa noi un pahar de lapte sau o cana cu vin fiert, importanta este senzatia si gustul. Ce ne trebuie sa facem 2 cozonacei? Iata: 1 kg de faina, 2 plicuri mici de drojdie, 25g g zahar, 500 ml lapte, 5 galbennusuri, 2 sticlute de sente de rom, lamaie rasa, 3-4 plicuri de zahar vanilat, 200 g nuca macinata, stafide, 1 lingura de cacao.
Nuca macinata, impreuna cu cacaoa, esenta de rom si laptele se amasteca pana se omogenizeaza. In alt vas punem stafidele la inmuita in apa, cam 40 de minute, apoi le punem la scurs. Laptele cu zaharul si zaharul vanilat se amesteca pana la topirea zaharului.
Aluatul se lasa la dospit cam 20 minute. Galbenusurile se amesteca cu putina sare, iar galbenusurile cu coaja de lamaie. Aluatul se pune la un loc cu galbenusurile , laptele cu zahar si esentele de rom si se framanta cam 30 de minte, api il lasam la crescut cam o ora si jumatate, la temperatura de cel putin 22 grade. Api il ungem cu ulei, il impartim in 2 si presaram nuca, stafide, cacao si apoi il impletim si punem in tava tapetata sau care are pusa hartie de copt. Se lasa sa creasca 45 de minute, apoi sunt pusi la cuptor alte 45 de minute. Gata cozonaceii!