Cenzură si sânge in presa anului 2014

Anul 2014 a fost unul extrem de dificil pentru ziarişti. In cele 365 de zile ale lui 2014, 86 de jurnalişti au fost ucişi în timp ce-şi făceau meseria, în special în Irak, Somalia şi Pakistan, un bilanţ fără precedent din 1994, potrivit datelor cuprinse in raportul anual al organizaţiei Reporters sans Frontieres.

La rândul său, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, care ia în calcul în stabilirea acestui bilanţ atât jurnaliştii, cât şi colaboratorii unor instituţii de presă, a anunţat că 134 de ziarişti au fost asasinaţi sau au murit în circumstanţe violente inexplicabile în 2014.

Irakul a rămas ţara cea mai periculoasă pentru jurnalişti, cu 47 de victime. În rândul ţărilor cele mai periculoase urmează apoi Somalia (opt jurnalişti ucişi), şi Pakistanul (şase jurnalişti ucişi).

La 1 ianuarie 2014, 135 de jurnalişti se aflau în închisori în lume, o cifră care „nu variază deloc de câţiva ani”, potrivit RSF. În cursul anului care a trecut, 528 de organe de presă au fost cenzurate şi în fiecare zi au fost reţinuţi în medie peste doi jurnalişti, adică 887 în total, potrivit organizaţiei.

În 2014, represiunea i-a vizat şi pe „disidenţii de pe net”, dintre care 65 sunt în prezent deţinuţi. „China şi-a păstrat locul întâi în această cursă a reprimării, cu 50 de ciberdisidenţi în spatele gratiilor”, notează RSF. În timpul anului, cel puţin 2.676 de site-uri internet, majoritatea forumuri de discuţii, au fost închise sau suspendate.

„Cenzura cea mai puternică a avut loc înainte şi în timpul celui de-al 17-lea Congres al Partidului Comunist Chinez”, când 2.500 de site-uri, bloguri şi forumuri au fost interzise în câteva săptămâni, potrivit RSF.