Chivuţele la Iaşi

„Îmi pare rău că în CV-ul meu nu am putut să spun că am fost un negruzzist cap-coadă pentru că nu am terminat aici, ci la Bacău, dar nu o să uit niciodată atmosfera Copoului, unde am locuit, acolo unde aşteptam să iasă studenţii de la Universitate să-i batem cu bulgări de zăpadă sau unde, când trecea tramvaiul, puneam mici obiecte, capete de chibrituri pe şine aşteptând să auzim pocniturile, fără să ne gândim că cei din tramvai nici nu auzeau aşa ceva”, a rememorat ieri Traian Băsescu, cu ocazia Galei Premiilor de Excelenţă organizate de PD-L Iaşi.

Excelent! Extraordinar de bineînţeles!

Astăzi în schimb, la manifestaţiile prilejuite de împlinirea a 149 de ani de la Unirea Principatelor Române, aburii preelectorali şi-au arătat „pectoralii”.

Preşedintele Traian Băsescu a fost huiduit şi fluierat în Piaţa Uniririi din Iaşi, la începutul discursului, care a sunat astfel: „În 1859 când s-a realizat Unirea Principatelor Române, eveniment care a fost o expresie a voinţei poporului, românii au avut şansa să aibă oameni politici inteligenţi”. Şi a replicat imediat fluierăturilor, criticând „politizarea” evenimentului: „Îmi face plăcere să revin la Iaşi, dar nu-mi face plăcere să politizaţi o sărbătoare a moldovenilor”. Însă aceste manifestări s-au repetat şi la finalul discursului său, când a relansat salutul din 2004: „Vă doresc din tot sufletul să trăiţi bine!” Merci!

Tăriceanu, în schimb, a pedalat pe sintagma unire: „Liderii politici de atunci au lăsat deoparte toate neînţelegerile şi divergentele şi l-au ales pe Alexandru Ioan Cuza ca domnitor. Ei au pus interesele României mai presus de interesele politice şi personale. Este o lecţie de istorie importantă pentru noi, toţi, oamenii politici de astăzi”.

Asta e! Iarna nu-i ca vara, şi vara e vacanţă!