Cinci greseli comune in pregatirea hamburgerilor
Pentru a nu iti transforma cina intr-un esec atunci cand planifici sa gatesti hamburgeri, ar trebui sa tii cont de greselile comune pe care le efecteaza chiar si cei mai iscusiti bucatari. Acestea sunt, dupa cum urmeaza:
Folosirea unui sortiment mult prea slab de carne. Asocierea dintre notiunea de”burger” si carnea tocata slaba nu este una compatibila, nici din punct de vedere ideologic, nici culinar. In speta, carnea slaba de vita, porc sau pui este extraordinara pentru organism, insa nu va oferi consistenta dorita unui hamburger. In loc sa fie zemos si plin de savoare, burgerul va fi uscat, fad si fara gust. Rolul grasimii este acela de a mentine compozitia intr-un tot unitar, oferindu-i chiftelutei un gust de-a dreptul imbietor. Asadar, daca doresti sa impletesti armonios mancarea sanatoasa si lipsita de calorii cu un preparat precum burgerul, cel mai probabil ar trebui sa te orientezi catre un alt fel de mancare.
Timpul indelungat de procesare al carnii. Textura finala pe care o capata preparatul este influentata de timpul pe care il petreci in pregatirea hamburgerului respectiv. Bucatarii profesionisti care lucreaza intr-un restaurant de hamburgeri autentic va sfatuiesc sa nu procesati carnea pentru o perioada indelungata, amestecand-o si potrivind-o de gust, ci sa aranjati cat mai putin chiftelutele. De remarcat este faptul ca aveti nevoie de o spatula in momentul in care turnati condimentele, mainile fiindu-va de folos doar cand aranjati carnea pe gratar.
Forma nepotrivita a chiftelei. Nu foarte multe gospodine stiu ca trebuie sa faca o mica adancitura in mijlocul chiftelei, in acest fel eliminandu-se posibilitatea ca ea sa se micsoreze drastic in timpul pregatirii. Insa, mare atentie la acest procedeu, caci burgerul nu trebuie sa fie gaurit in mijloc, ci doar sa aiba un diametru putin mai mic in zona respectiva.
Lipsa asezonarii la timp. Nu dupa ce ati terminat de gatit burgerul, ci inainte de a-l pune pe gratar ori in tigaie. Secretul este acela de a-l imbelsuga cu acele condimente care va sunt pe plac inainte de a-l praji propriu – zis, sarea avand un rol covarsitor in obtinerea unei texturi suculente si aromate. Mai mult decat atat, nu va doriti sa aveti la final in farfurie o chiftea fara gust, careia sa ii oferiti savoare doar prin intermediul sosurilor .
Presarea agresiva a burgerilor. Chiar daca aveti impresia ca faceti un bine burgerilor oferindu-le o forma cat mai apropiata de cea pe care o observati in restaurantele de profil, urmele frumoase pe care chifteaua la va prinde la gratar vor avea aceeasi vizibilitate si urma prelucrarii mai putin agresive cu ajutorul instrumentelor de gatit. Lasati deoparte spatula si evitati cat de mult posibil turtirea chiftelelor inainte de a le gati.