Cum impachetam un colet pentru a-l transporta in siguranta?
Transporturile prin curier in Romania sunt in plina crestere odata cu marirea numarului de magazine online si al comenzilor de pe aceste platforme. Ca atare, a crescut si numarul firmelor de curierat iar romanii au inceput sa trimita din ce in ce mai des pachete rudelor sau prietenilor prin intermediul lor.
Daca alegeti sa trimiteti un pachet este foarte important sa stiti cum sa il impachetati. De acest lucru depinde siguranta obiectelor trimise dar si pretul de transport poate scadea.
Sunt anumite tipuri de obiecte care nu necesita un efort deosebit din acest punct de vedere. De exemplu, in cazul cartilor nu trebuie sa avem in vedere decat compactarea lor. Acest lucru ne poate scuti de preturi prea mari. Unele firme de curierat va pot taxa nu doar pentru greutate ci si pentru volum.
Nu trebuie sa bagam cartile neaparat intr-o cutie. Le putem inveli pur si simplu intr-o coala de hartie. E adevarat ca se pot indoi colturile insa daca nu vorbim de volume scumpe ne putem asuma acest risc.
Mai exista si alte obiecte care pot fi impachetate la fel. De exemplu, mobila poate fi transportata fara a fi invelita. De fapt nici nu prea avem cum sa o invelim. Ii putem pune o folie de plastic pentru a nu se depune mizeria pe ea. Daca e vorba de o mobila ce nu are prea multe colturi o putem proteja si impotriva impacturilor cu ajutorul invelisurilor cu bule de aer sau prin acoperirea cu polistirena estrudata.
Produsele fragile sau electrocasnicele scumpe necesita masuri de protectie sporita. Pachetele pot aluneca din mana sau pot fi puse deasupra lor altele mai grele. Daca nu vorbim de dimensiuni prea mari, acestea trebuie bagate neaparat in cutii.
Masurile de siguranta trebuie luate atat la exteriorul cutiei cat si in interiorul ei. Prima regula este aceea de a folosi o cutie cu dimensiuni cat mai fixe. Produsele nu trebuie sa sa miste in interiorul ei, mai ales atunci cand depasesc un kilogram. Oricat de atent ar fi soferul care se ocupa de transport marfa, produsele vor fi intr-o permanenta miscare si vor primi socuri in mod repetata. Atunci cand sunt grele pot chiar iesi in afara cartonului.
Exteriorul cutiei trebuie protejat impotriva umezelii, astfel incat puteti folosi o folie de plastic. In interiorul cutiei trebuie sa va orientati mai mult spre produs. Daca este usor il puteti inveli in folie cu bule de aer. Daca este mai greu trebuie sa il acoperiti cu polistirena. Aceasta trebuie sa stea fixa pe produs.
Golurile aparute in cutie trebuiesc umplute. Produsul trebuie sa stea cat mai fix. Puteti face asta cu alte bucati de polistirena. Daca obiectele nu sunt prea grele, puteti folosi si bucati de carton.
Daca vreti sa transportati aparate electrocasnice de mari dimensiuni, cum ar fi o masina de spalat sau un frigider, trebuie sa aveti in vedere doar doua lucruri. Colturile trebuiesc protejate cu polistirena, care trebuie sa fie fixata cat mai bine. Puteti face asta cu o banda autoadeziva cat mai lata si mai rezistenta. Restul suprafetelor trebuiesc acoperite cu o folie cu bule de aer.