Cum intretii corect incaltamintea?

Ghete, botine, cizme, pantofi, bocanci, toate au ceva in comun: Ne ofera suport pentru picioare si ne asigura confort atunci cand mergem, fie ca mergem pe strada pavata, pe strada plina de noroi sau plina de zapada. Daca vrem sa obtinem totul de la aceste piese , este bine sa stim cum sa le ingrijim.

Nu este suficient sa le dam cu crema, ci trebuie sa transformam ingrijirea lor intr-un adevarat ritual.

Iata, asadar, cateva sfaturi care te vor ajuta sa te bucuri de incaltamintea ta mult mai mult timp.

  • Nu purta aceeasi pereche de incaltaminte doua zile la rand! Este un detaliu extrem de important, care poate sa fie decisiv atunci cand vine vorba despre rezistenta fiecarei perechi in parte. Intre purtari, fiecarei perechi de incaltaminte trebuie sa i se acorde cel putin o zi de refacere.
  • Curata frecvent fiecare pantof in parte. Niste incaltari folosite frecvent au nevoie si de o curatenie cat mai serioasa. Astfel, o data pe saptamana este bine sa le scoti sireturile, sa le cureti de praf si de murdarie cu ajutorul unei perii, dupa care sa te folosesti de o carpa inmuiata intr-un agent de curatare destinat pantofilor. Crema poate sa ofere un factor de protectie in plus, asadar, inainte de fiecare iesire, asigura-te ca ai incaltamintea data cu crema.
  •  Nu neglija talpa. Talpa are si ea nevoie de ingrijire, asadar, asigura-te ca o cureti si pe ea asa cum se cuvine. Exista preparate special destinate talpilor, care le intaresc si le ofera rezistenta.
  • Evita sa pui incaltamintea langa calorifer pentru a se usca. Daca ai fost afara si ai reusit sa iti uzi incaltamintea, cea mai buna solutie pentru a scapa de umezeala este sa o lasi la temperatura camerei. Daca o pui langa un calorifer sau langa o soba, poti sa iti iei adio de la ea. O piele uda pusa langa o sursa de caldura se poate crapa si poate dezvolta niste dungi de care nu ai cum sa scapi.
  •  Sterge ghetele in mod circular. In momentul in care stergi o pereche de ghete pentru barbati, este bine sa o faci in mod circular, deoarece in felul acesta le vei oferi luciu.
  • Evita mersul prin zapada. Chiar si in cazul in care ai in picioare bocanci de cea mai buna calitate, este bine sa eviti mersul prin zapada. De regula, zapada din oras contine sare, ceea ce duce la o uzura accentuata a pielii sau a altor materiale din care sunt realizate incaltarile.
  • Acorda atentie sporita modului in care depozitezi fiecare pereche de incaltaminte. Modul de depozitare este, fara doar si poate, extrem de important. Atunci cand trece sezonul destinat unui anumit tip de incaltaminte, aceasta trebuie sa isi gaseasca locul intr-un spatiu uscat, alaturi de cateva bucati de ziar care sa absoarba eventuala umezeala. In caz contrar, exista riscul de deformaresi de uzura.

O pereche de incaltaminte de buna calitate, care este ingrijita asa cum trebuie, poate sa tina ani de zile, fara niciun fel de probleme, asadar, poate sa duca la economii financiare substantiale.