Cum pastram ceaiurile pentru a ne bucura pe deplin de proprietatile lor

Desi stim cu totii ca nu exista o anumita potiune mirifica abundenta in proprietati magice de intinerire trebuie sa ne gandim zilnic la acele alimente sau suplimente care ne pot aduce un plus in dieta, deci si in sanatatea organismului propriu. Nu vom putea sa ne mentinem la fel de vivace si activi ca la douazeci de ani insa putem apela la artificii organice menite sa impiedice instalarea rapida a batranetii. Daca ar trebui sa alcatuim un top al antioxidantilor cu siguranta ceaiurile ar beneficia de un loc de cinste in aceasta inlantuire, insa efectele lor pozitive pot fi resimtite doar daca sunt pastrate in cele mai bune conditii.

In magazinele comerciale ne bucuram de existenta unor vitrine frigorifice de ultima generatie, care sunt gata sa adaposteasca toate alimentele perisabile, fie ele lichide sau solide. Din punct de vedere legal supermarketurile trebuie sa realizeze o distributie inteligenta a vitrinelor frigorifice in functie de alimentele pe care acestea urmeaza sa le depoziteze. Spre exemplu, nu este suficient un corp pentru depozitarea tuturor preparatelor din carne, conditiile fiind ca semipreparatele sa fie separate de carnea macra si asa mai departe. In aceeasi nota se procedeaza si cu lactatele sau cu produsele din peste, dovada fiind faptul ca nu vom gasi niciodata pestele congelat in compania salatei de icre.

Revenind la plantele bogate in antioxidanti pe care le putem folosi in favoarea noastra pe aceasta perioada amintim ceaiul alb. Nu de putine ori, acesta a beneficiat de titlul „cel mai puternic si revigorant antioxidant”, fiind usor de consumat de catre orice categorie de varsta. Motivul medical care atesta aceasta distinctie in lumea ceaiurilor se datoreaza compozitiei abundente in catechine, o serie de metaboliti ai plantelor respective. Existand in procentaj de aproximativ 20% , cantitatea lor o depaseste pe cea care se regaseste in alte alimente cunoscute, dintre care amintim vinul, plantele vegetale sau ciocolata organica. Denumirea simbolica pe care a primit-o ceaiul alb in imparatia bogata a Chinei ne duce usor cu gandul la proprietatile sale care practic stopeaza efectele imediate al imbatranirii, bineinteles daca este consumat intr-o cantitate semnificativa.

In compania „Elixirului Nemuririi” avem ceaiul verde, ale carui plante ofera proprietati asemanatoare cu varianta alba. Prim planul este captat de beneficiile pe care le ofera ceaiul verde sistemului cerebral, asupra metabolismului si buna functionare pe care o ofera planului imunitar. In organism isi fac aparitia uneori niste radicali liberi care sunt foarte nocivi pentru sanatatea noastra, iar antioxidanti produsi pe cale naturala nu sunt suficienti pentru a amortiza cantitatea de radicali liberi.

Drept consecinta, oamenii au nevoie de alte surse de antioxidanti pentru a-si proteja organismul de daune majore. Dintre vitaminele importante care acompaniaza antioxidanti indentificam grupa A, C sau E, alaturi de betacaroten si importantele catechine. Probabil nu v-ati fi asteptat ca rozmarinul sa aiba efecte beneficie asupra organismului, insa ar trebui sa stiti ca infuziile cu rozmarin pot aduce imbunatatiri remarcabile in planul neurologic, unde pot stopa degradarea produsa de anumite maladii specifice. Efectele dermatologice sunt de asemenea un plus, mai ales in cadrul publicului feminin – acest segment al populatiei fiind mult mai rapid afectat de imbatranirea faciala.