Cum reduce alcoolemia despagubirile RCA & CASCO?

Discutiile despre despagubirile acordate de catre societatile de asigurari soferilor care au condus in stare de ebrietate  sunt des intalnite in zilele noastre, majoritatea persoanelor care adopta un astfel de comportament rutier ajungand in situatii nu tocmai favorabile, atat din perspectiva financiara, cat si din punct de vedere al sigurantei persoanale. Iar pentru ca opiniile in randul soferilor asigurati variaza in functie de gradul de informare al fiecaruia, ne-am decis sa deslusim pentru dumneavoastra acest aspect care va poate influenta viitoarele alegeri din postura de „sofer responsabil”.

In primul rand, ne vom raporta la asigurarea tip CASCO, prevederile legale din perspectiva acesteia fiind suficient de clar trasate. Asadar, societatile care pun la dispozitia soferilor polite CASCO exclud prin contract eventualele despagubiri solicitate de catre soferul ce a condus in stare de ebrietate. Mai mult decat atat, lipsa depagubirilor este fundamentata din punct de vedere legal chiar si in momentul in care soferul refuza recoltarea probelor biologice specifice, acestea fiind singurele capabile sa determine alcoolemia in parametri optimi.

Avand in vedere statutul diferit al celor doua variante de asigurari, cea CASCO fiind de natura facultativa in timp ce polita RCA este obligatorie, tratamentul de care soferii se vor bucura va fi unul antagonic. Astfel, daca actuala asigurare rca a fost incheiata respectandu-se totalitatea normelor aflate in vigoare, atunci soferul are siguranta ca aceasta va acoperi despagubirile pe care el le-a produs, indiferent daca se afla sau nu in stare de ebrietate in momentul producerii accidentului. Insa, aspectele favorabile se opresc doar la despagubirile initiale pe care societatea le va achita in numele soferului, pentru ca mai apoi compania poate opta pentru un proces in instanta.

In ce context se accepta regresul societatatilor de asigurare impotriva soferilor ce au condus sub influenta bauturilor alcoolice?

Raspunsul este si el reglementat prin lege si aduce in prim plan o alcoolemie de peste 0,80 grame /litru de sange. Asadar, daca probele prelevate la fata locului atesta faptul ca dumneavoastra ati depasit matematic aceasta cifra, atunci va puteti astepta la un proces din partea societatii asiguratoare care v-a oferit in prealabil despagubirile RCA. Iar pentru ca totul se desfasoara sub un plafon legal 100%, in sprijinul companiilor de asigurari existand si articolul 58 al legii 136/1995, atunci dumneavoastra ar trebui sa incercati, pe cat posibil, sa remediati situatia inainte de a ajunge in instanta.

De ce spunem acest lucru? Nimic mai simplu, avand in vedere faptul ca vinovatia poate fi usor atestata de probele de la fata locului, dar si prin prisma cheltuielilor aferente unui proces fara miza. In contextul prezentat, concilierea cu respectiva societate de asigurari pare singura solutie care nu o sa va aduca mai multe probleme in plus. Asadar, acum cunoasteti normele si regulile care se aplica in contextul ambelor asigurari, motiv pentru care ar trebui sa va ganditi de mai multe ori daca procedati corect in momentul in care urcati la volan dupa ce ati consumat alcool. Consecintele pot fi nefaste atat din punct de vedere financiar, cat si din perspectiva sociala.