De ce sa urmarim cursul valutar BNR

In aceste zile marcate de o crestere importanta a cursului valutar BNR pentru Euro si mai ales Dolar fiecare companie care desfasoara activitati de import-export are o mare dilema. Ultimul curs valutar BNRva creste maine sau va descreste? Produsele pe care le va vinde in strainatate sau dimpotriva, le va cumpara dintr-o tara straina se vor ieftini sau scumpi.

Raspunsul la aceasta intrebare aduce cu el profit sau pierdere, companii care prospera in fata altora care trec prin dificultati financiare.

De aceea, a urmari evolutia cursului de schimb valutar si a lua masuri rapide pentru a profita de o eventuala crestere sau descrestere a raportului Euro/Leu sau Dolar/Leu este una dintre cele mai importante activitati pe care le poate face un manager de companie. Un produs cumparat in dolari la cursul afisat la BNR la inceputul acestui an este astazi cu peste 10% mai scump in lei, folosind cursul de schimb valutar curent.

Astfel, daca trebuie sa luati o decizie de a vinde sau cumpara un produs sau serviciu intr-o valuta este bine a urmari in prealabil care a fost evolutia cursului acelei monede in decursul ultimelor zile si care sunt proiectiile viitoare ale analistilor economici, va creste sau va descreste. Altfel, va puteti trezi cu o pierdere de pana la 10% intr-un timp foarte scurt, pierdere pe care ati fi putut-o evita cu un minim de efort.

In Romania, cursul de schimb BNR este publicat zilnic, in jurul orei 13, si poate fi gasit pe mai multe site-uri de profil, toate acestea tragandu-si in schimb informatiile de pe siteul BNR.