Despre Francis Meadow Sutcliffe, o legenda a fotografiei

Cu 162 de ani în urmă, la 6 octombrie 1853, se năştea Francis Meadow Sutcliffe (cunoscut ca Frank), unul dintre pionierii fotografiei engleze. Sutcliffe a fotografiat viaţa şi peisajele din zona orăşelului engley Whitby, la malul mării. Lucrările sale datează de la sfârşitul erei victoriene şi începutul secolului XX.

Frank Sutcliffe şi-a câştigat existenţa din fotografie: acesta a lucrat ca portretist. La început, Frank a activat în Turnbridge Wells, Kent, urmând ca mai apoi să se mute pentru tot restul vieţii sale în Sleights, Yorkshire. Tatăl lui Frank l-a introdus pe acesta în cercurile unor artişti renumiţi la acea vreme, cum ar fi John Ruskin. În preajma acestora, tânărul fotograf a învăţat multe şi a avut ocazia să se perfecţioneze. De aceea, nu e de mirare că Frank Sutcliffe considera că fotografia de portret „pe bani”, la comandă, era un fel de prostituţie artistică. Afacerile l-au purtat spre Whitby şi valea Eskdale. Aici a avut ocazia să fotografieze oameni pe care îi cunoştea foarte bine, construind astfel o imagine cuprinzătoare a oraşului victorian şi a societăţii acestuia.

Cea mai renumită fotografie a lui Sutcliffe este Water Rats, realizată în 1886. Aceasta a stârnit comentarii vehemente la acea vreme, deoarece înfăţişa câţiva copii care se jucau goi într-o barcă, pe malul mării. Imaginea nu este erotică, dar în Anglia ultra conservatoare, a şocat la toate nivelele. În fapt, imaginea nu reprezenta decât modul de abordare al artistului, care a încercat să arate că nudul poate fi abordat ca o formă de exprimare artistică. În ciuda intenţiilor sale, Sutcliffe a fost excomunicat din comunitatea eclesiastică. Aceasta a considerat că imaginile sale vor corupe sexul opus. În ciuda scandalului, Edward VII, care era pe atunci prinţ de Wales, a cumpărat o copie a acestei fotografii.

În afara activităţii de fotograf, Frank Rutcliffe a fost şi un scriitor prolific. El a scris despre fotografie, atât ocazional cât şi în mod regulat. Sutcliffe a scris pentru câteva reviste şi a avut o rubrică permanentă în Yorkshire Weekly Post. Lucrările artistului sunt incluse în colecţiile Whitby Literary and Philosophical Society şi ale altor organizaţii.

Francis Meadow Sutcliffe a murit la 31 mai 1941 şi a fost înmormântat în curtea bisericii Aislaby.