Google AdWords și Quality Score-ul
Quality Score-ul este un element vital într-o campanie PPC (Pay per Click) și în cazul nostru, AdWords. Quality Score-ul este folosit la calcularea relevanței unui anunț publicitar plătit (Ads-uri publicitare) ce influențează CTR-ul (Click through Rate) prin măsurarea relevanței anunțului față de pagina destinatară a acestuia (Landing Page), în comparație cu keyword-urile folosite pentru găsirea anunțului publicitar.
Mai pe scurt, în cazul în care aveți în desfășurare o campanie publicitară PPC și vreți să îmbunătățiți poziționarea anunțului sau anunțurilor voastre, va trebui să îmbunătățiți acest scor de calitate acordat de Google AdWords.
Îmbunătățirea Quality Score-ului
Google recomandă ca pentru a îmbunătăți scorurile de calitate ale keyword-urilor folosite, trebuie mai întâi să optimizați contul vostru AdWords și apoi, pagina ce are la destinație anunțul publicitar. Asta înseamnă, ca fiecare grup de anunțuri de aparține campaniei voastre, are câte un anunț cât mai relevant produsului sau paginii ce o are ca și destinatar link-ul din anunț.
Quality Score-ul este calculat și actualizat de fiecare dată când se realizează câte o căutare cu ajutorul motorului de căutare și anunțul vostru este afișat în funcție de cuvintele cheie căutate. Deasemenea, rolul Quality Score-ului nu este numai acela de a poziționa anunțurile ci și de a reduce CPC (Cost per Click), adică prețul ce-l plătiți pe fiecare click dat pe anunțurile voastre.
Pe scurt, Quality Score-ul determină poziția anunțului vostru publicitar și costul fiecărui click dat pe anunțul vostru, care, cu cât mai puțin cu atât mai bine.
Pentru a vedea Quality Score-ul vostru actual, trebuie să mergeți la campania voastră AdWords și să selectați Keyword Reports. Deasemenea, se poate observa și dacă treceți cu mouse-ul peste keyword-urile alese.
Cei mai importanți factori în determinarea scorului de calitate sunt:
- Click through Rate-ul (CTR) – Un CTR și un Quality Score cât mai mare, înseamnă reducerea costurilor campaniei PPC. În urma unei căutări, ele determină poziționarea acelui anunț publicitar deasemenea.
- Relevanța – Se referă la relevanța keyword-urilor ce sunt folosite pentru a căuta anunțul respectiv față de conținutul paginii destinatar. Cu cât relevanța anunțului este mai mare față de pagina destinatar, cu atât costurile campaniei sunt mai mici.
- LPQ-ul (Landing Page Quality) – Acesta este determinat de două mari caracteristici: Relevanța keyword-urilor față de pagină – Am explicat mai sus ce înseamnă și OnPage SEO – Se referă la toți factorii SEO OnPage.
Mai nou, viteza de încărcare a paginii și validarea ei contribuie foarte mult la stabilirea scorului de calitate. Pentru asta vă dau câteva sfaturi:
- Verificați timpii de încărcare a site-ului cu uneltele puse la dispoziție de Google
- Optimizați imaginile pentru o încărcare mai rapidă
- Renunțați la scripturile Java inutile și evitați folosirea navigației JavaScript.
- Evitați amplasarea CSS-urilor în intermediul HTML (CSS Intern)
Un alt factor important în determinarea scorului de calitate a Landing Page-ului, este Bounce Rate-ul, despre care tocmai v-am vorbit cu ce se mănâncă, și dacă ați lipsit de la lecție, aruncați un ochi mai sus.
Prezentarea generală a scorului de calitate
Scorul de calitate măsoară deci relevanța unui keyword ce aparține unui anunț, care la rândul lui aparține unui grup de anunțuri în comparație cu pagina către care duce acel anunț publicitar. Deasemenea, acest scor de calitate după cum v-am spus, dar poate doriți ceva mai scurt, sintetizat, stabilește și amplasarea anunțului publicitar pe pagina Google (SERPs). Așa că, vă dau următoarele sfaturi:
- Încercați să folosiți keyword-uri cât mai relevante pentru anunțurile voastre în comparație cu pagina lor destinatară (Landing Page-ul).
- Îmbunătățiți-vă scorul de calitate continuu, actualizând anunțurile publicitare când simțiti nevoia.
- Revizuiți factorii de îmbunătățire a scorului de calitate constant, în cazul în care apar și alți factori determinanți.
Concluzii
În cazul în care campania voastră AdWords nu este optimizată corespunzător, poziționările anunțurilor voastre vor avea de pierdut și veți plăti o sumă mult mai mare față de normal. De regulă, un Quality Score slab duce și la conversii slabe, deci, nici asta nu o să vă ajute deloc.
Ca și experiențe personale să zic așa, am reușit să scot un CPC de 0.13$/click pe un keyword destul de căutat, short-tail (“blog”) și asta, după circa 3 săptămâni de desfășurare a campaniei care până atunci, a avut o medie de 0.28$/click, asta fiind o medie a aproximativ 14-15 keyword-uri. În rest, dacă folosiți keyword-uri lipsite de concurență, puteți scoate un preț decent, însă, tot este unul mare în comparație cu optimizarea SEO pentru rezultate organice. Voi reveni cu alte sfaturi pentru voi curând.