Incompetenta face diferenta

Pe timp de criză financiară una dintre întrebările implicite care se impun este: “De ce pierd bani?” Atunci când strategiile financiare sau de marketing nu sunt de vină, cu siguranţă oamenii din subordine greşesc! Incompetenţa angajaţilor tăi te trage în jos. Soluţia? Schimbă-i!

Este uşor de înţeles faptul că nicio perioadă nu este mai propice pentru a avea oameni competenţi în firmă decât perioada de criză financiară. Fiecare încearcă să-şi păstreze scaunul cât mai cald şi ca urmare are interesul de a fi cât mai bun în ceea ce face, pentru că altfel foarte uşor poate fi dat afară şi adus pe postul său alt om mai bun. Iar până îşi găseşte un nou loc de muncă, timpul trece iar banii lui se pierd. Ecuaţia este simplă. X nu e bun, elimină-l şi adu-l în locul lui pe Y.

Ei bine, Statul român nu a înţeles asta şi are mult de pierdut. Cum a acţionat? A blocat posturile. Adică, fiecare om rămâne pe locul lui chiar dacă e competent sau nu, nu poate fi angajat nimeni în locul său pe o perioadă nelimitată, iar dacă respectivul vrea într-o bună zi să-şi ia catrafusele şi să plece, postul rămâne liber, însă nu poate fi ocupat de către nimeni. Înţeleg totuşi că dacă pleacă 7 oameni poţi angaja unul. Foarte bine. Un om care să fie destul de competent încât să facă lipsită absenţa celorlalţi 7.

Şi uite aşa ajungem să avem economişti pe posturi de secretare, istorici pe posturi de funcţionari publici, medici pe post de consilieri la agricultură, mineri pe posturi de profesori universitari şi totul într-o perfectă simbioză comunistă în care nimeni nu vorbeşte despre gravele erori care se produc şi în urma cărora fiecare are BANI de pierdut. Toţi aceşti oameni sunt plătiţi din bani ai statului.

Ori când tu eşti plăti pentru a preda studenţilor şi nu eşi capabil să legi 2 fraze fără a le citi din carte, când eşti plătit să tratezi pacienţii şi nu eşti capabil să pui un diagnostic clar, când eşti plătit să asiguri paza cetăţenilor şi tu nu cunoşti legile după care desfăşoară activitatea ta, când eşti plătită pentru a fi secretară şi tu nu eşti capabilă să faci un tabel în Excel, când eşti plătit pentru a fi informatician şi tu nu eşti capabil să înţelegi cum funcţionează un sistem de calcul este clar că peste tot domneşte INCOMPETENŢA.

Nu-i greu deloc de înşeles ce nu funcţionează, dar la Stat fiecare greşeală oricât de mică ar fi ea generează alte greşeli care împreună împing sistemul la nivelul la care se află acum. Partea bună este că se poate şi mai rău. Partea proastă este că doar în România se poate şi mai rău!