Instabilitatea pe timp de covid- 19

Traim intr-o perioada de volatilitate fara precedent cu COVID-19 sau Coronavirus, intreruperi in lantul de aprovizionare si carantine de pe glob.

In trecut, puteti vedea ca ratele de suicid sunt corelate cu instabilitatea, in special cu stabilitatea economica.

Acest grafic arata ca trecerea noului mileniu a adus cu sine o intensitate drastica a instabilitatii care a avut, fara indoiala, impact asupra finantelor marilor afaceri si ale cetatenilor deopotriva. Acum, consultati aceste cifre cu privire la ratele de sinucidere in acest interval; veti vedea probabil un model destul de ingrijorator. Pe masura ce unul creste, la fel si celalalt. Desigur, corelatia nu este intotdeauna egala cauzalitate, deci ar putea fi doar o coincidenta. Dar multe studii – inclusiv acestea din SUA, UE si Japonia – au confirmat ca este cazul.

Avand in vedere faptul ca fluctuatiile de pe piata bursiera sunt cele mai mari – si multe alte lucruri din lume par a fi la fel de volatile – probabil ca ar trebui sa luam masuri pentru a identifica si a preveni gandurile care declanseaza un comportament suicid in perioadele incerte. .

S-a dovedit ca amenintarea cu incertitudinea determina procesele creierului sa se estompeze si sa conduca la anxietate extrema. Interesant este ca cauza acestui fapt nu decurge din reactia noastra imediata la vestile proaste. Mai degraba, vestile proaste declanseaza soneri de alarma cu privire la ce urmeaza.

Il numesc pe „viitorul freakout” si, odata ce cadem in aceasta mentalitate, poate fi foarte dificil sa iesi din ea.