Intelegerea durerii: cele 5 etape

Daca exista un lucru sigur in aceasta viata,este ca toti vom pierde pe cineva sau ceva.Vom deveni mai in varsta,iar identitatea noastra se va schimba.Schimbarea si pierderea sunt parti ale vietii.Va spun acest lucru pentru a aduce la constiinta faptul ca adesea este util sa intelegeti suferinta pentru a sti cum sa o gestionati mai bine.

Doi experti in durere,au stabilit ca ,cu orice pierdere, indivizii trec prin 5 etape de durere:

1.Negarea – atunci cand nu recunoastem o pierdere,credem ca criza se va sfarsi in curand sau va diminua magnitudinea situatiei.

2.Furia – poate fi indreptata spre multe locuri.Nu putem da vina pe noi insine.Aceasta etapa implica tipete si frustrare cu privire la realizarea care ne-a lovit.

3.Procesare – aceasta etapa se refera in mod obisnuit la o putere mai inalta.Putem lucra pentru a ne convinge ca „Daca iau acest medicament , voi fi perfect sanatos”.

4.Depresie – aceasta este imaginea clasica a durerii. Putem sa ramanem in par , sa experimentam schimbari in ceea ce priveste consumul de alimente,sa dormim sau sa ne izolam doar pentru a evita intrebarile.Lacrimile curg liber si ne simtim fara speranta.

5.Acceptare – dupa un timp totusi exista recunoasterea faptului ca,in timp ce o pierdere doare,lucrurile se vor imbunatati.Viata continua.In fiecare zi durerea se va atenua si puteti incepe sa vedeti ca sunteti in stare sa traiti din nou.