Marcel și doamna… Goe

Pe Marcel l-am întâlnit în vara asta la mare, pe plajă. Un moldovean de o trufie cruntă pe care îți era aproape imposibil să nu-l remarci. Stătea pe un șezlong, cu laptopul în brațe, la 2-3 metri de mal și înjura toți sfinții că nu mai prinde rețeaua wireless de la hotelul învecinat: “Dumniezăii lui di Interniet, acum și-o aflat să nu mai miargă și am urjent nivoie ca să iau ălea”. Când vezi un om cu laptopul pe plajă și înjurând tehnica te gândești că are o problemă și poate ai putea să-i fii de folos.

Pentru că mi se părea simpatic accentul lui de moldovean sadea și pentru că părea a avea o problemă gravă prin faptul că nu are conexiune la Internet (“am urjent nivoie ca să iau ălea”) dar și la insistențele unui amic, m-am oferit să-l ajut. După ce am reușit să-i repar conexiunea wireless mi-a mulțumit de câteva ori apoi cu niște gesturi disperate a tastat în bara de adrese a browserului web: www.fermavesela.ro. Stupoare! Am rămas tablou. Asta era urgența lui: “Trebuia să adun riecolta și să dau drumu la utilajă”. Grozavă urgență!

Nu-mi venea să cred pentru că-mi pierdusem timpul ca să-l ajut. Apoi am aflat că e din Bacău: “Aviem o sifonărie acolo în oraș și vindiem și covrigi, ne ie grieu, da’ iese banu!”mi-a zis arătând către cele două fete (despre care eu inițial am crezut că sunt surori) ce făceau plajă topless lângă el. Deși nu i-aș fi dat mai mult de 30-32 de ani zicea că are 36 și adevărul este că se ținea destul de bine, având un corp bine lucrat. Am aflat că una dintre cele două femei care făceau topless lângă el era soția lui, iar cealaltă era fiica lor de… 18 ani.

El avea 36, nevasă-sa nu cred că avea mai mult de 35 și aveau o fiică de 18 ani desepre care am afalt, mai apoi, că era proaspăt picată la BAC: “A picat anu ăsta la bacaloreat. Nu a promovat la limba română. Oral”. Asta m-a șocat. Deci voi ați înțeles? Fata aia picase BAC-ul la română, oral, dar ear cu ai ei la mare. Ei bine, aflați că în perioada în care se întâmplau acestea tocmai începuse a doua sesiune a BAC-ului din acest an, deci la acea oră, duduia ar fi trebuit să fie în sala de examen încercând să-și repare greșelile din prima sesiune. Vă întrebați totuși ce căuta ea împreună cu familia ei la mare în aceste condiții? “Pientru că râdia toati proastili di la Bacău di dânsa că nu a fost niciodată la mare, am adus-o acum pi litoral. O lună stăm!” Deja mi se părea incredibil și pe măsură ce-mi dezvăluia tot mai multe despre fiica lui, un râs intern încolțea în mine. Să râd de prostia unora sau să mă gândesc că oamenii ăștia sunt contemporani cu mine?

Nu părea deloc deranjat de faptul că odrasla lui întruchipa prostia cruntă picând româna la BAC, dar se simțea extrem de mândru de invdia pe care o stârnea în rândul tovarășelor ei prin faptul că vor petrece o lună la mare: “Dă-l în măsa di ixamen, putiem trăi și fără di aceala. Lasă, să să moară proastili celea de envidie ca a stat fata o lună pi litoral! Nu știu de ce mai stăteam să-l ascult dar simțeam cum prostia lor mă fasciează. Un alt aspect pe care mi l-a pus pe tavă era legat de cnstea fetiței sale: “E cinstită, e fată mare că n-a avut noroc. La majorat la dânsa 26 di băieți a fost, da’ unu nu s-a atins de ea. Nici măcar unu!”. Deci omu’ ăsta avea prbleme grele pe cap.

Și ca lauda să fie deplină mi-a mai dezvăluit un amănunt: “Ca să poată faci pozi la mare și să vorbiească cu proasili la telefon, să le esplice cum ie la mare, i-am cumpărat fetii aifon. Din ăla alb. Tare bune îs. Și ieu am. Tot alb. Nu-s problieme cu astea albi. N-am auzit pi nimeni să aibă problieme cu iele. Nu știu di alea negre cum o fi, da estea albe îs tari buni. Și la nievasă îi cumpăr.” Incredibil de jenibil era tipul ăsta.

Când întâlnești oameni precum Marcel al nostru te întrebi cum reușește pământul să-i suporte și care-i limita extremă a prostiei umane. Și faptul că Marcel e de o prostie îmbucurătoare nu are nicio legătură cu faptul că trăiește în România. Mârlănia și lăudăroșenia nu cunosc granițe.

În altă ordine de idei dar 16,06% dintre cei înscriși în a doua sesiune de BAC de anul acesta au promovat examenul. Deci, fiica lui Marcel nu a pierdut mare lucru…