Ora de religie

Chestia cu orele de religie in scoli este foarte disputata. Ba ca trebuie sa faca religie, ba ca nu trebuie sa faca; si daca fac, atunci ce ne facem cu minoritatile religioase etc. Ba ca indoctrinezi copilul, ba ca trebuie sa gandeasca si sa simta crestineste. Ba ca parintii pot alege daca vor ca progeniturile lor sa studieze religia, ba ca nu. In ceea ce ma priveste, sunt total de acord ca fiul meu sa studieze religia. In primul rand, pentru cultura lui generala. Apoi, el va fi cel care va alege daca va crede in Dumnezeu, sau daca va fi ateu, daca va adopta o alta religie s.a.m.d. Nu vreau sa-l influentez sub nici o forma, din punctul asta de vedere. Prin urmare, ceea ce studiaza ei la materia religie in clasele I-IV, va fi doar o baza, care se poate dezvolta in diferite feluri.

Totusi, pentru treaba asta iti trebuie un profesor.( Chiar daca eu pot sa ii explic manualul/manualele de religie pe care le are, efectele nu vor fi aceleasi ca in cazul in care un profesor ar face treaba asta. Pentru ca, un profesor te asculta, iti da note, apreciaza daca ai pus o intrebare desteapta, de exemplu. Pe cand eu, ca mama, ii voi explica si ii voi tot explica, iar el se va gandi la ceea ce ii spun numai daca va avea chef).  Nu vreau sa spun ca la fiu-meu la scoala nu exista profesoara de religie; ba exista! Dar, cred ca de la inceputul anului  scolar si pana acum, ei nu au facut decat vreo 4-5 ore de religie. Si asta deoarece ba nu s-a potrivit orarul lor cu cel al domnisoarei profesoare, (care orar a fost schimbat de nu stiu cate ori, pentru a-i fi convenabil respectivei), ba domnisoara a uitat sa vina la ore.

In ciuda celor spuse mai sus, astazi au facut religia. Iar, in timp ce imi asteptam copilul, am vazut-o pe profa de religie cum iese din clasa,intr-un simulacru de dans, imbracata cu un pulover si niste pantaloni si cu o caciula trasa pe urechi, in conditiile in care in scoala sunt 30 de grade. Apoi, am vazut-o cum isi scoate telefonul din buzunarul pantalonilor, dupa care  si-a scos castile din urechi. Cand l-am recuperat pe fiu-meu si pe o colega de a lui, i-am intrebat daca nu cumva domnisoara de religie sufera cu urechile, caci la 30 de grade nu poti sa stai cu caciula in cap, indiferent de cat de imputit ti-ar fi parul. Ei mi-au raspuns ca, de fapt, domnisoara asculta ceva in timpul orei, (si nu cred ca era vorba despre o slujba, caci pe acordurile unei slujbe nu incerci sa dansezi). Mai mult, am aflat ca numita profa de religie a fost foarte incoerenta in timpul orei, avand ca procupare constanta bagatul mainii in buzunar, (probabil pentru a ajusta volumul, sau pentru a schimba postul).

Atunci am inteles la ce folosea caciula: pur si simplu, pentru a nu se vedea castile din urechi.
Pax vobiscum!