Pe Bogdan Chirieac l-a batut Gandul sa demisioneze.

dobro: Domnule Chireac, am inteles ca v-ati dat demisia de la Gandul?

Bogdan Chirieac: Exact

dobro: De ce?

Bogdan Chirieac: Era singura modalitate sa se opreasca atacurile astea furibunde impotriva ziarului si a lui Cristian Tudor Popescu, asa am considerat.

dobro: Credeti ca Evenimentul Zilei a vazut o oportunitate de-a lua din cititorii Gandului?

Bogdan Chirieac: Nu cred. Nu cred ca cititorii Evenimentului Zilei sunt si cititorii Gandului. Gandul are in orice caz articole mai elaborate, mai serioase.

dobro: Stiti insa ca fiecare operator media, fie el ziar, fie televiziune, are un miez care nu ar pleca la alta publicatie, sau cel putin ar pleca la una de aceeasi factura, dar mai are si coditele alea de la curba lui Gauss care s-ar duce. Si banuiesc ca din acest motiv, Evenimentul a avut o mare placere sa dea in Gandul.

Bogdan Chirieac: Pot fi si chestiuni ce tin de concurenta intre trusturi in acest moment, ceea ce insa m-a intristat este ca un ziar ca Evenimentul s-a pretat la afirmatii care nu au nicio legatura cu realitatea. M-au intrebat si pe mine unele lucruri, am fost citat complet trunchiat, a iesti din materialul lor ca sunt complet stupid. Eu am spus foarte clar ca sunt actionar minoritar intr-o firma high-tech si ca nu ma implic in management, dar ca avem o suta de ingineri electronisti, ca imi pasa, ca firma lucreaza in sase tari din jurul Romaniei iar ei au spus ca nu am niciun fel de treaba cu firma. Cum sa nu am? Complet absurd, doar banii de la Adevarul mi i-am bagat acolo, atunci cand m-a dat Hrebengiuc afara de la Adevarul in 2005.

dobro: Mai mult, ati recunoscut ca va bazati pe relatiile dumneavoastra excelente de dincolo, pentru a merge firma bine.

Bogdan Chirieac: Ma rog, n-are rost acum. Poate ma intelegeti si pe mine, tocmai din aceasta cauza, cand am considerat ca cea mai buna solutie a fost sa-mi dau demisia, mai ales ca Cristian Tudor Popescu era acuzat ca n-a stiut. Asa e. N-a stiut! Eu nu i-am spus niciodata, nefiind in conexiune cu activitatea mea publicistica. Dar a aparut acum 10 luni in publicatia editata de Saptamana Financiara actionariatul, pentru ca sunt actionar pe fata,  au aparut datele de bilant, apoi pe Antena 2 a fost o emisiune, in care doamna Firea spunea “domnul Chireac nu si-a investit banii in orice SRL”. Asta este, deci era in presa ca sa spun asa.

dobro: O sa mai faceti presa scrisa?

Bogdan Chirieac: Domnilor, eu sunt ziarist, nu om de afaceri. Si acum ma gandesc foarte serios sa fac o evaluare si sa-mi vand pachetul de actiuni. In acelasi timp, mult ar ajuta si o reglementare, fie ca o da Clubul de Presa, fie ca o da Parlamentul, daca noi ziaristii avem voie sa avem participatii in companii. Pot fi minoritare? Pot fi majoritare? In ce domenii se poate investi?

dobro: Una dintre acuzele Evenimentului Zilei a fost ca dumneavoastra ca ziarist ati dat in unii dintre competitorii dumneavoastra.

Bogdan Chirieac: Este o absurditate pentru care ma gandesc foarte serios sa ma adresez justitiei cerand, absolut colegial, un leu daune fiindca e vorba de un articol scris cu doi ani in urma, in care vorbesc strict politic de schimbarea sistemului de comunicatii la cererea Uniunii Europene si era un material bazat, ca aici este marea placere a cuvantului scris, pe investigatii ale Evenimentului Zilei, nu din Adevarul. I-am rugat pe colegii de la Evenimentul intr-un interviu pe care l-am acordat ieri sa-si verifice propria colectie de ziare, ei spuneau ceea ce spuneam si eu la momentul respectiv. Bun, apoi apare o aberatie in citatul respectiv. Eu am spus: “alegerea EADS a defavorizat alte firme europene”. Iar ei spun “deci Motorola”. Motorola desigur are filiale in toate tarile din Europa,  inclusiv in Romania. Dar Motorola e Motorola Inc., din Chicago, United States. Deci asemenea lucruri au aparut. Dar in acest iures mediatic, ce sa facem? Am demisionat si vedem.

dobro: Eu am ramas socat cand am auzit cati bani aveti. Eu ziceam ca sunteti genul Cristian Tudor Popescu, cu Dacia la serviciu.

Bogdan Chirieac: Nu, nu, nu. Domnilor, stati putin. La televizor intotdeauna m-ati vazut imbracat, nu conduc Mercedes dar am o Toyota Rav 4. Saracia nu e o virtute.

dobro: Ultima intrebare. Aveti acces la informatii mai lesne decat altii care nu au legaturi cu STS-ul?

Bogdan Chirieac: Nu am luat certificat ORNISS, pentru ca daca iti prind mana serviciile secrete nu te mai lasa si atunci, neluand certificat, nu doresc sa am acces la acele informatii. Acesta este si motivul pentru care nu sunt in managementul operational al firmei.

smart guess 1: CTP recunoaste ca Bogdan Chirieac a facut, intr-un articol, aprecieri tehnice care avantajau produsele pe care le comercializeaza

smart guess 2: eu am auzit de o luna si ceva ca va incepe linsarea publica a unor ziaristi, cu ajutorul unei parti a presei si a DNA-ului

smart guess 3: Bogdan Chirieac a fost nominalizat de Traian Basescu la sectiunea „asa nu”

smart guess 4: despre Evenimentul Zilei s-a tot spus ca este apropiat presedintelui Basescu

smart guess final: you do the math