Platforma WordPress in webdesign

In momentul inregistrarii unui domeniu de internet, furnizorul de webhosting va pune la dispozitie un panou de control sau cPanel, care va contine toate aplicatiile, bazele de date si conturile de e-mail pe care dumneavoastra le veti cere. Cea mai ceruta si instalata aplicatie este platforma WordPress, care permite oricarui utilizator, fie el cu cunostinte avansate in IT sau cu cunostinte medii, sa opereze in backendul site-ului, sa posteze articole sau imagini, sa-si organizeze meniul site-ului, si sa stabileasca formularele de contact sau de feedback.

Platforma de WordPress este recomandata in general site-urilor de tip blog sau publicatiilor online, cu caracter strcit informativ. Necesitatea WordPress in cazul acestora este explicabila prin faptul ca isi updateaza continutul foarte des, de cateva ori pe zi, platforma punand la dispozitie un meniu special prin care editorul poate redacta continutul utilizand instrumente specifice Microsoft Word, setand o imagine reprezentativa articolului si ulterior, stabilind cuvintele cheie specifice continutului.

Prin urmare, care ar putea fi rolul webdesignerului daca platforma de WordPress pune la dispozitie cam tot ce-i trebuie unui utilizator mediu pentru a face un site functionabil? Webdesignerul poate fac diferenta dintre un site sau altul. De exemplu, rubrica de articole recomandate, structurarea paginilor in coloane sau pe diferite categorii de postari poate fi creata din PHP-ul paginii. De asemenea prin intermediul altor programe se poate restiliza tema site-ului (theme-ul) si se pot adauga slide-uri animate pe prima pagina pentru promoarea celor mai recente articole.

Ganditi-va la faptul ca, deoarece platforma WordPress este usor de utilizat pentru utilizatorii mai putini avansati, este utilizata de catre un numar imens de site-uri, indiferent de profil. Cunostintel unui designer va vor fi de folos in sensul ca acesta poate crea acele diferente dintre un site strict bazat pe facilitatile WordPress si un un site a carui backend se bazeaza pe aceasta platoforma, dar care are un aspect mult mai profesionist datorita elementelor de cod din diferite limbaje introduse in site-ul respectiv.