Proiecte pentru spatiul aerian romanesc
Incepand cu anul 2016 Romania si Bulgaria vor avea un spatiu aerian comun, fapt ce permite optimizarea rutelor si totodata reducerea preturilor pentru biletele de avion. Inca din anul 2004, Uniunea Europeana a initiat proiectul “Cer Unic European” pentru a crea un spatiu integrat, prin stabilirea unor norme si proceduri comune in toate statele membre.
Proiectul presupune crearea unor blocuri functionale de spatiu, dincolo de granitele nationale si care au in vedere traficul aerian. Configurarea spatiului depinde de necesitatea operationala si tehnica, nu de cele geografice. In perioada 2016-2018 se deruleaza preimplementarea si planificarea in amanunt a procesului prin care se realizeaza utilizarea in comun a celor doua spatii aeriene.
Scopul programului este de a optimiza spatiul aerian si utilizarea lui astfel incat restrictiile impuse de controlul traficului sa fie mai flexibile, ajutand la armonizarea retelelor de transport aerian in toate statele din Uniunea Europeana.
Podiumul din aviatia romaneasca ramane aproape neschimbat fata de cel din 2015,Tarom estimand ca pana la sfarsitul anului 2016 volumul pasagerilor va creste cu 5% fata de anul precedent, avioanele fiind ocupate pana la 70% in lunile iulie si august.
In prezent piata pasagerilor din Romania se imparte intre cinci companii aeriene: Tarom cu 25% din tota, Wizz Air cu 23,8%, Blue Air 12,3%, Carpatair 7,8% si Lufthansa6,6%. Daca aceasta clasificare ar fi in functie de numarul de rute de pe aeroporturile romanesti prima companie ar fi Wizz Air cu 52 de rute, urmata de Tarom cu 48, Carpatair – 39, Blue Air- 33 si Lufthansa – 6 rute.
O data cu anuntarea oficiala ca Aeroportul Baneasa din Bucuresti se va transforma in aerodrom pentru curse business, companiile low-cost Wizz Air si Blue Air sunt nevoite sa isi mute bazele. Mutarea acestora pe Aeroportul Otopeni implica majorarea tarifelor la bilete avion Blue Air si Wizz Air, dar si pentru celelalte companii aeriene ce practicazboruri low-cost. Pentru ca pasagerii sa nu isi piarda increderea in serviciile oferite, reprezentantii companiilor low-cost vor depune eforturi pentru a diminua neplacerile cauzate de schimbarea aeroportului.