Salopeta de lucru, un aspect aflat in sarcina angajatorilor

salopete muncitoriSarcina angajatorului este aceea de a oferi muncitorilor echipamentele trebuincioase pentru ca acestia sa isi desfasoare activitatea in conditii optime, fara a se supune diverselor riscuri exterioare. Din paleta vasta a echipamentelor de protectie se individualizeaza un articol generalist, mai precis salopeta de lucru. Asa cum va imaginati, in functie de materialul din care este constituita, ea poate deveni utila pentru a stopa particulele fierbinti sa ajunga la piele, pentru a se impotrivi caldurii radiante, ori pentru a fi o bariera intangibila in fata agentilor chimici periculosi. Da, cei din urma sunt un real pericol pentru angajatii din domeniul chimic, indiferent ca ne gandim la clasa acizilor, a bazelor, a fibrelor de azbest ori a solventilor utilizati la scara larga in laboratoare si fabrici.

Mai mult decat atat, salopetele de lucru pot fi utilizate si de catre cei care isi desfasoara activitatea profesionala pe traseele rutiere aglomerate, precum autostrazile. Orice interventie intr-un astfel de peisaj – abundent in pericole- implica purtarea unei salopete muncitori de inalta vizibilitate, asta pentru a evita orice tip de eveniment nefericit.

Cum trebuie sa arate o astfel de salopeta?

Design-ul conteaza intr-o masura mai mica, de preferat fiind ca el sa se plieze pe silueta fiecarei persoane in parte. Insa, cel mai important ramane materialul din care este confectionata salopeta, caci fiecare domeniu profesional atrage dupa sine alte cerinte. Marcajul „RF” este ilustrativ pentru tesaturile care rezista cu brio temperaturilor inalte, design-ul si forma lor nefiind afectata de flacara vie. O cerinta in plus pentru salopetele de lucru din aceasta categorie este reprezentata de lipsa indoiturilor la nivelul extremitatilor, indiferent ca vorbim despre membrele inferioare sau despre cele superioare. Orice astfel de artificiu la nivelul design-ului poate fi periculos, caci zonele indoite expun materialul folosit la interior, iar riscul ca acesta sa prinda scantei este foarte ridicat.

Pentru domeniul chimic, biologic si cel medical, cerintele sunt altele. In aceste situatii, relevante devin proprietatile anti – microbiene pe care le infatiseaza materialul textil utilizat in croiul salopetei. El nu trebuie sa ofere bacteriilor posibilitatea de a trece prin tesatura, insa nici nu trebuie sa devina „purtatoare”, adica sa mentina pe suprafata lor agentii chimici si biologici nocivi pentru mediul 100% igienizat in care se lucreaza. Daca nu se respecta acest lucru, atunci posibilitatea ca alimentele sau ca analizele sa fie compromise in timpul manipularii creste intr-o maniera alarmanta.

Sfaturi legate de intretinerea si curatarea salopetelor

Exceptand distribuirea propriu – zisa a salopetelor, angajatorii trebuie sa se ocupe si de intretinerea respectivelor piese vestimentare, caci daca se lucreaza intr-un mediu radioactiv, intr-un mediu abundent in bacterii / germeni/ virusi ori intr-o fabrica unde se lucreaza cu metale grele, angajatul nu poate pleca acasa cu salopeta necuratata.

Pentru a preveni expunerea angajatilor, dar si a celor din jurul lor la diversi agenti toxici, angajatorii trebuie sa isi gandeasca o strategie de lunga durata. Fie semneaza contracte cu firmele de transport si cu spalatoriile autorizate, avand grija ca echipamentele sa fie curatate la finele programului, fie opteaza pentru propriul spatiu de curatare, chiar daca investitiile sunt ceva mai semnificative la inceputul afacerii.