Secrete din lumea ceaiurilor – lucruri pe care nu le stiai pana acum

ceainarie bucurestiIn realitate, sintagma „ceai” defineste o bautura clasica, traditionala am putea spune. Originea sa este in peisajul indepartat al Chinei, locul in care frunzulitele plantei Camelia Sinensis au fost pentru prima data culese. De altfel, nu multe persoane stiu ca sintagma „ceai” se foloseste doar pentru a defini bautura provenita din fermentatia frunzelor de Camelia Sinesis, indiferent daca vorbim despre cele verzi, cele albe ori negre.

Ce inseamna pentru tine cuvantul „ceai”? O bautura pe care o bei la nevoie intr-o ceainarie din orasul tau, mai ales atunci cand esti racit, un elixir nepretuit al tineretii ori un bob de energie pentru zilele aglomerate din peisajul cotidian? Lista poate continua, atat pentru bautorii patimasi ai ceaiurilor, cat si pentru persoanele care doar cunosc cateva aspecte despre istoria, originile si beneficiile frunzulitelor colorate.

Ceaiul este, mai presus de toate, o bautura care si in ziua de astazi devine obiectul de studiu al specialistilor in nutritie si medicina alternativa. Un refugiu al homeopatiei, ceaiul reprezinta si bautura ilustrativa pentru arta comunicarii si a socializarii. In fond, in nicio casa sentimentul de ospitalitate nu va predomina mai frust decat intr-una in care se serveste ceai.

Insa, lucrurile pe care ti le-am povestit in randurile precedente nu iti sunt straine, spre deosebire de urmatoarele curiozitati despre ceaiuri pe care le vom aduce in prim plan:

Avand in vedere faptul ca la inceputul anilor 1600 singura sursa teritoriala de ceai era China, prima tara din Europa care s-a putut bucura de avantajele frunzulitelor fermentate a fost Olanda, prin prisma dezvoltarii porturilor sale navale. Anul este unul de referinta pentru industria ceaiurilor europene, respectiv 1608.

In momentul de fata, pe intre globul pamantesc se pot identifica nici mai mult, nici mai putin de 1500 de sortimente de ceaiuri, deosebit de apreciat fiind cel negru, cel verde, galben, alb si oolong.

Doua dintre aceste sortimente sunt si in momentul de fata declarate bauturi traditionale in anumite tari. Exceptand peisajul asiatic indepartat, ceaiul este considerat bautura nationala si in cadrul tarilor musulmane, precum Afganistanul si Iranul, acolo unde sortimentul verde este recunoscut prin prisma gustului sau revigorant, in timp ce sortimentul negru este un bun „implus termic” in timpul sezonului rece.

De la statutul de „bautura nationala” porneste si urmatoarea curiozitate, respectiv faptul ca pe zi, la nivel global, se consuma nici mai mult nici mai putin de 3 miliarde de cesti.

Abia in prima decada a secolului XX a fost descoperit conceptul de „ice – tea”, ceai inghetat, atunci fiind si momentul de expansiune al pliculetelor de mici dimensiuni. Mai precis, vorbim despre anul 1904, locatia nefiind alta decat U.S.A .

Nu in ultimul rand, banuiesc sa sunteti curiosi in privinta celuimai scump ceai din lume, numele sau fiind „Tieguanyin”.