Stiinta si tehnologia din spatele caloriferelor electrice cu ulei
Caloriferul electric cu ulei este unul dintre cele mai populare dispozitive pentru incalzirea spatiului si asta se datoreaza eficientei, a consumului redus de energie si a sigurantei de a folosi un asemenea aparat. Dar care este adevaratul motiv care sta in spatele “succesului” acestor mici dispozitive de incalzire? Mi-am propus sa discut, folosindu-ma de informatii despre calorifere electrice de pe incalzim.ro.
Ce este un calorifer electric cu ulei?
Arata ca orice alt calorifer pe care l-ai vazut si pana acum, exceptand faptul ca sunt mai mici. Structura lor este alcatuita dintr-o serie de elementi(mici panouri verticale) interconectati, deseori cu un spatiu deschis intre ei. Legatura dintre elementi se face adesea prin partea inferioara, respectiv superioara. Prin respectivii elementi circula uleiul care se incalzeste.
Spre deosebire de vechile calorifere, cele electrice cu ulei sunt destul de mobile. Se conecteaza la orice sursa de curent din casa, preferabil o priza de perete cu voltajul potrivit. Deci oriunde ai o astfel de priza poti duce si un calorifer electric cu ulei. Deseori acestea au si manere sau roti care sa te ajute sa le transporti mai usor.
Prin interiorul caloriferului nu circula orice fel de ulei, ci ulei diatermic. Intrebarea multor oameni care si-au cumparat astfel de calorifere a facut referire la nevoia de a reumple caloriferul. Raspunsul este “nu”, nu e nevoie sa schimbi sau adaugi alt ulei in calorifer, pentru ca acesta nu este folosit pe post de combustibil, ci are rolul de a ramane cald cat mai mult timp si de a incalzi, la randul lui, caloriferul propriu-zis.
Aici iti voi scrie un mic “rezumat” despre cum functioneaza caloriferul electric cu ulei:
- electricitatea este acumulata intr-un rezistor din interiorul caloriferului, urmand sa fie transformata in caldura;
- caldura este absorbita de uleiul diatermic care este inchis in calorifer;
- pe masura ce uleiul se incalzeste acesta incepe sa circule prin elementi;
- in timpul miscarii, uleiul transfera caldura catre metalul din care este confectionat caloriferul;
- atunci cand suprafata metalica se incalzeste, aceasta incepe sa radieze caldura in incapere;