Supraziaristii

Intai am vrut sa le zic super-ziaristii, insa oamenii pe care vreau sa-i zugravesc in urmatoarele randuri sunt departe de a fi super eroi. Ce sunt supraziaristii. Sunt niste oameni care au traiectorii (ne)meritat de favorabile pentru afisare publica si pentru expunerea propriilor opinii…sunt acei oameni care de mult nu mai functioneaza pe post de simple curele de transmisie intre mediul de productie al stirilor si public. Ce fac supraziaristii? Filtreaza si…Comenteaza! Orice, oricand, oriunde. Si binenteles ca ei ridica subiectivismul la rang de mare si onorant gen de presa. Vicierea dozei de obiectivitate se produce imediat ce ei imprastie spre opinia publica debite de ipoteze si pareri in care isi amesteca simpatiile cu interesele si simtul de anticipare cu clarviziunea socio-politica mai mult sau mai putin dezvoltata.

Supraziaristii sunt oameni, in general, realizati la capitolul financiar. Ei sunt eternii comentatori de birou si de talk-show. Ei nu fac teren (au facut cand erau mici!!!) ci rar, la ocazii, interviuri de afisare langa personalitati de la care se poate fura/transfera oaresce notorietate. Supraziaristii sunt actionari sau chair patroni de presa. Din solidaritate cu colegii ( ziaristi pe bune) care sunt salariati si culmea si muncitori la propriu in domeniul presei, supraziaristii isi spun si ei, ziaristi. Ei stiu insa permanent ca sunt mai mult decat atat.

Pentru supraziaristi derapajul de la linia fireasca a omului de presa obiectiv a ajuns sa fie o componenta esentiala. Sorin Rosca Stanescu de-exemplu are un razboi personal cu Traian Basescu iar acest lucru este usor de remarcat in mai multe luari de pozitie ale supraziaristului. Cam in aceasi situatie e si Ion Cristoiu, alt supraziarist. Tuca si-a terfelit recent colegii intr-o emisiune tv, lasand sa se inteleaga ca el nu se amesteca cu “plebea” care doar prin hazard si mai putin prin dibacie, munceste cot la cot cu el. Dan Diaconescu e moderator dar e si patron de tv asa ca e un soi de “2 in 1”. Aud acum ca Bogdan Chiriac de la Gandul a avut afaceri cu statul si s-a folosit de ziarul si implicit de pozitia de jurnalist pentru a-si ajuta afacerea sa alunece mai usor. Supraziaristii pot ajunge si-n aceasta capcana. Mai sunt si alti supraziaristi? DA…lista ramane deschisa si din lipsa de spatiu ne oprim aici cu exemplele. Pe final ii rog, in calitate de om care lucreaza in presa, alaturi de ei, sa nu mai foloseasca titlul simplu de ziaristi atunci cand vorbesc despre ei, pentru ca in mod sigur ei sunt si pot mai mult decat atat. Indiferent daca acest aspect e sau nu in folosul presei romanesti. Multumesc anticipat!