Tehnici speciale de intretinere a unui put de apa
Realizarea unui put de apa presupune efectuarea unor operatiuni specifice extrem de precise. Pentru ca putul de apa este in fapt o groapa sapata prin foraj la adancime, realizarea acestuia necesita dispozitive speciale si operatiuni specifice.
Operatiuni de prospectare a terenului
Inainte de a realiza un proiect pentru intemeierea unui put de apa se impune efectuarea unor operatiuni de prospectare. In primul rand, trebui stabilit scopul putului, pentru ca puturile sapate la adanicme mica furnizeaza apa ce poate fi usor contaminata si nu este potabila. Puturile sapata la adancime mare sunt cele care pot furniza apa potabila, necontaminata. In functie de adancime si tipul solului se pot stabili si materialele de foraj folosite si metoda de forare ce trebuie aplicata pentru obtinerea putului.
Dupa realizarea acestuia si implementarea retelei de tuburi specifice trebuie realizate operatiunile de denisipari puturi. Acestea sunt esentiale pentru punerea in functiune a intregului ansamblu creat si trebuie realizate de firme specializate, autorizate pe acest segment de serviici.
Locuitorii din preajma capitalei pot beneficia de servicii rapide de denisipari puturi in capitala si orasele mari ale tarii, intrucat companiile autorizate in aceasta zona sunt mai numeroase.
Denisipari puturi – prima faza de punere in functiune a forajelor
Operatiunile de decolmatare puturi sunt esentiale pentru ca stratul de apa existent este traversat in timpul etapelor anterioare de namol, nisip si alte imputriati. Aceasta se realizeaza in mai multi pasi: spalarea in interior a coloanei filtrante, curatarea putului cu aer comprimat, curatarea putului cu solutie chimica.
A doua faza de punere in functiune a puturilor este cea de denisipare. Echipele care ofera servicii de denisipari puturi sunt echipate cu instalatii speciale care pompeaza apa de pe fundul unui foraj nou. Prin acest procedeu sunt extrase si eliminate din stratul acvifer particulele mici de nisip. Particulele mai mari se strang in jurul filtrului special montat si formeaza un strat de protectie natural. Practic particulele mai mari vor actiona ca filtru natural, ce imbunatatesc calitatile filtrului montat de specialisti.
Operatiunile de denisipare trebuie realizate intens, debitul de apa extras fiind cu 25-30% mai mare decat debitul maxim cce va putea fi extras in mod normal. Procedele de denisipari puturi sunt realizate de specialisti cu ajutorul unor pompe de exploatare speciale. Durata operatiunilor este influentata in mod direct de structura solului, modul in care a fost realizata forarea si utilajele folosite pentru forarea putului.