Tipuri de usi termopan

Usile din termopan sunt utilizate din ce in ce mai mult la case, atat pentru interior cat si pentru exterior, dar la fel de mult se folosesc si de catre cei care locuiesc in apartament, de obicei pentru usile din interior sau cele de la balcon pentru ca un apartament are in mod normal o usa din metal la intrare. De asemenea, usile din termopan sunt des intalnita in momentul de fata si la spatiile comerciale, fie ca vorbim de supermarket-uri mari sau magazine de cartier, baruri ori restaurante, majoritatea spatiilor au usi din termopan.

Fata de proprietarii de apartamente, cei care detin case, vile sau case de vacanta ori cabane au mers (cum se spune) “pe mana” usilor cu tamplarie pvc si geam termopan deoarece acestea au un aspect mai frumos, se pot realiza in diferite forme (dupa bunul plac al proprietarului), sunt rezistente in timp, dar au in acelasi timp si caracteristici antiefractie. In plus, usile realizate din pvc si geam termopan ofera o izolare termica si fonica mult mai ridicata fata de usile din lemn ori din metal.

Usile din termopan, asa cum sunt denumite in mod popular, se impart in doua mari categorii:

  • usi realizate din tamplarie pvc si geam termopan
  • usi realizate aluminiu si geam termopan

Pana nu demult usile din aluminiu predominau pe piata, materialul era usor, rezistent la intimperii si destul de usor de ingrijit (tinand cont ca nu ruginea precum fierul sau tabla si nici nu retinea umezeala precum lemnul) numai ca pvc-ul s-a dovedit a fi mai rezistent si mai eficient din punct de vedere a izolarii fonice si termice, astfel tamplaria din pvc a luat locul incet, incet tamplariei de aluminiu, dar aceasta din urma nu a disparut, datorita faptului ca are un pret mai mic ea inca este utilizata si in ziua de azi pentru usile din interiorul caselor unde aluminiul nu este expus direct la intemperii.

Usile realizate din PVC sunt la randul lor de trei tipuri, usi exterioare (la intarile caselor, la intrarea in spatiile comerciale, la pivinite, magazii, etc.), usi interioare (pentru holuri, bai, dormitoare sau bucatarii) si usi pentru balcon (aici depinde si de ce fel de balcon avem – inchis sau deschis).

Usile exterioare pot fi simple, daca golul de usa este mai mic de 1000 de mm, si duble, daca golul de usa este mai mare de 1000 de mm (se pun usi termopan duble pentru ca greutatea profilelor si a geamurilor sa fie distribuita in mod egal atat pe balamalele din partea stanga cat si pe balamalele din partea dreapta si in plus o usa dubla arata mai bine fata de o usa simpla foarte mare).

Usile interioare din PVC se folosesc foarte mult la case care au camere mari si nicidecum in apartamente sau case mici deoarece datorita proprietatilor izolatoare acestea nu vor lasa aerul sa circule, iar intr- casa cu dimensiuni mici este inacceptabil acest lucru. In schimb, la case mici se recomanda usile din aluminiu.

Usile pentru balcon sunt de doua tipuri, cele pentru balcon inchis – aici se recomanda de obicei usile din aluminiu sau cele din PVC, dar doar cu profile din 3 camere, si cele pentru balcon deschis – se recomanda direct usile cu profile din PVC, chiar si cu 5 camere, pentru o mai buna izolare.

Cert este faptul ca usile din termopan au devenit extrem de cautate datorita proprietatiilor pe care le au profilele din PVC si geamurile de tip termopan. Aceste proprietati combinate ofera eleganta, aspect ingrijit, izolare fonica si durabilitate unei intregi locuinte.