Vrem liceu cu Dumnezeu.

Patriarhia Română a lansat campania Nu vrem liceu fără Dumnezeu!, pentru susţinerea predării Religiei în sistemul de învăţământ public şi în liceu. Acest demers este apreciat, intr-un comunicat de presa al Patriarhiei Romane, ca fiind un act de dreptate şi o necesitate permanentă.

In acelasi comunicat se arata că, în majoritatea statelor Comunităţii Europene, această disciplină se studiază şi la nivel liceal şi, totodată, cercetările sociologice şi psiho-pedagogice demonstrează că, pentru formarea unor competenţe şi atitudini moral-sociale ale tinerilor, este necesară studierea religiei.

PF Daniel, Patriarhul BOR, este de parere că integrarea României în structurile europene nu este nicidecum un motiv „pentru excluderea Religiei din învăţământul public, sub pretextul armonizării legislaţiei româneşti cu normele comunitare” deoarece „Religia constituie parte integrantă şi definitorie a culturii europene” şi „fără  cunoştinţele oferite de acest domeniu, nu putem înţelege istoria şi cultura acestui continent şi nu putem preţui catedralele, mănăstirile, bisericile, operele de artă vizuală şi muzicală în marea lor majoritate inspirate de credinţa religioasă.”

Pe de alta parte Patriarhul Daniel se declară împotriva oricărei forme de presiune care să-i determine pe elevi să frecventeze cursurile de religie. Patriarhia Română respinge „orice formă de presiune prin care elevii sunt obligaţi să urmeze orele de Religie sau să participe la slujbe şi manifestări religioase. Cu alte cuvinte, întrucât libertatea reprezintă un mare dar oferit de Dumnezeu omului, educaţia religioasă trebuie asumată în mod liber, respectându-se dorinţa părinţilor şi a copiilor.”