Cat de mult poti sa schimbi aspectul casei tale prin scarile de interior?

Functionalitatea unor scari interioare este un aspect esential, insa acestea reprezinta totodata si un element de design care poate sa reconfigureze intreg aspectul unui spatiu pentru locuit. Treptele unesc anumite sectoare ale unei case, facand legatura unui etaj inferior cu unul superior.

Exista o varietate mare de modele, pe care arhitectii, proiectantii si designerii le personalizeaza in functie de fiecare spatiu, dar si in raport cu cerintele fiecarui client. Astfel, aspectul pe care doresti sa il aiba scarile de interior reprezinta un mod de a adauga un plus de culoare si dinamism interiorului de care dispui.

Indiferent daca vorbim despre un design rustic sau despre un stil cu detalii moderne sau futuriste, specialistii recomanda scari metalice, ce pot fi stilizate cu elemente auxiliare, precum trepte iluminate si din sticla sau balustrade din lemn.

In functie de anumite criterii, este important sa optezi pentru asamblarea unor scari metalice de interior care sa corespunda gusturilor tale, dar si standardelor de siguranta. O decizie inteleapta inseamna precautie si analiza, de aceea iti propunem cateva aspecte de care sa tii cont:

1. Bugetul

Cu siguranta nu ai incepe sa lucrezi la un nou proiect imobiliar fara sa iei in calcul costurile, insa bugetul pe care il aloci pentru implementarea unor scari interioare va configura atat aspectul, cat si calitatea rezultatului.

Cerceteaza ofertele de pe piata si fa-ti o idee de baza despre preturi si despre cum poti sa investesti inteligent. Ia in calcul atat materialele si structura, cat si versatilitatea unor elemente decorative. Recomandarea specialistilor pentru scari metalice de interior de justifica prin rezistenta pe care o dovedesc in timp, dar si prin faptul ca sunt usor de adaptat la diverse conditii si preferinte.

Pot fi proiectate atat pentru arii de dimensiuni inguste, cat si pentru locuri spatioase. Aspectul poate fi imbunatatit prin atasarea oricarui tip de material, de la trepte din granit sau sticla si lemn, pana la balustrade din fier forjat.

2. Spatiul

Am amintit deja despre rolul pe care il au dimensiunile unui spatiu, iar acestea ar trebui sa fie un criteriu primordial. Nu poti sa initiezi un astfel de proiect daca nu iei in calcul amenajarea si masurile interiorului de care dispui. De asemenea, acest aspect te poate ajuta sa optezi pentru un design confortabil.

Pentru spatiile inguste este recomandat sa se proiecteze scari interioare care sa economiseasca spatiu, insa daca te bucuri de mult loc, poti sa construiesti o structura mai elaborata.

3. Siguranta

Un criteriu important pentru oricine alege sa includa in amenajarea unui spatiu o scara.

Indiferent de posibilitati si de optiuni, este important sa identifici ce forma corespunde cu nevoia ta de siguranta. Specialistii din domeniu confirma ca cele mai avantajoase modele sunt cele cu podet, ce urmeaza o traiectorie in forma de L sau U. In anumite spatii este posibil ca acest design sa nu corespunda distantei dintre podea si tavanul superior. Din aceasta cauza, scarile interioare cu podet sunt cel mai des intalnite in spatii mari, precum locuri publice: spitale, scoli sau hoteluri.

4. Materiale

Desi am discutat deja despre importanta unei structuri metalice atunci cand vine vorba de scari interioare, aspectul este dictat de obicei de elementele complementare. Foarte multe persoane prefera treptele si detaliile din marmura, fier forjat sau din lemn. Sticla reprezinta o alternativa mult mai eleganta, insa mai costisitoare, ce se adapteaza in special unui interior amenajat in stil minimalist si modern.

Este foarte important ca materialele folosite la construire sa fie atat durabile, cat sa se integreze si in designul intregii incaperi. Spre exemplu, foarte multe peroane iau in considerare proiectul unor scari metalice cu balustrada sau parapeti, insa putini acorda atentie arhitecturii de ansamblu a interiorului. De asemenea, in multe situatii planul de constructie si amplasarea unui spatiu poate sa prezinte conditii aditionale, ce nu permit unui astfel de proiect sa se materializeze.

In concluzie, inainte de a alege un design de scari interioare, incearca sa ai in vedere toate aceste aspecte importante. Specialistii de la Tekka System pot recomanda diferite modele, configurate pentru fiecare tip de interior si adaptate la preferintele fiecarui client, astfel incat acestea sa devina punctul de focus al unei incaperi.