Deschiderea unei afaceri cu haine second-hand
O afacere cu haine second hand, in multe privinte, este o dovada de recesiune. In vremurile bune, hainele second-hand au ca target publicul tanar, parintii economici si persoanele eco-friendly. In vremurile grele, magazinele second-hand sunt destinate tuturor. Sa ai in functiune un magazin de haine folosite poate fi o munca distractiva si plina de satisfactii, in special daca esti iubitor de haine si accesorii. Cu toate acestea, ca oricare alta afacere, necesita foarte multi clienti si abilitati de antreprenor.
Stabiliti publicul tinta
Magazinele second-hand acopera un numar mare de clienti. Iti vei dori sa stabilesti o anumita categorie de cumparatori, ce te vor ghida spre a alege o anumita locatie pentru magazinul tau si sa iti proiectezi magazinul. Viziteaza fiecare competitor si fa-ti cateva idei asupra aspectului, promotiilor, preturilor, facilitati, clientela, trafic, personal, organizare si orice accesorii sau nou produs vandut. Determina lucrurile pe care clientii le urmaresc frecvent si pe care ar dori sa le cumpere si din viitorul tau magazin.
Elaborarea unui plan de afaceri solid
Costurile necesare deschiderii un magazin pot depasi probabil ordinul a cateva mii sau zeci de mii de lei. Cat timp nu intentionati sa optati pentru o autofinantare, puteti sa apelati la un imprumut provenit de la o societate ce se ocupa cu dezvoltarea afacerilor. Un plan solid de afaceri va imbunatati sansele si va va asigura succesul. Utilizati diverse metode de cercetare de piata pentru dezvoltarea acestui plan, dar si pentru procurarea stocurilor de haine second hand.
Cautarea unei locatii
Cautati cateva potentiale locatii pentru magazinul second-hand in zonele apropiate, in special cele foarte populate. Din moment ce ne raportam doar la familiile cu venituri mici, nu ar avea sens sa cumparam spatiu comercial intr-un cartier de lux. Daca dorim sa atragem atentia femeilor tinere, pasionate de moda, cauta un loc intr-un centru comercial care atrage atentia. In mod normal, locatiile ideale ar fi la periferia unor orase mijlocii sau mari, ce sunt inconjurate de divere zone rurale populate. Va trebui sa aveti cel putin 2 cabine de proba, o camera de depozitare, o zona de receptie si magazinul propriu zis. Ferestrele mari pentru partea frontala a magazinului vor aduce mai multa vizibilitate potentialilor clienti.
Obtine licenta
Inregistreaza-ti afacerea si obtine asigurarile necesare. Trebuie sa indeplinesti cerintele minime pentru afacerea ta, acestea incluzand un nume asumat pentru afacere, obtinerea unui permis pentru impozitarea vanzarilor, un cod fiscal, etc. Consultati un birou de informatii al afacerilor comerciale pentru mai multe informatii despre actele necesare initierii unui asemenea magazin.
Achitizionarea echipamentului si angajarea
Un magazin curat si organizat, cu un sistem de tarifare bine realizat va fi ceea ce aveti nevoie, indiferent de publicul tinta. Implementeaza un sistem de tarifare bine organizat, ce utilizeaza coduri de culoare sau un sistem de marcare a produselor vechi. Posteaza anunturi privind fluxul de variatie a pretului produselor, reducerile acordate si alte oferte. Achizitionati umerase, manechine, suporturi, masini de cusut, etichete si tabele pentru afisarea preturilor. Atunci cand toate au fost puse la punct, nu ramane decat sa gasesti angajatii potriviti: vanzatori, persoane care sa se ocupe cu supravegherea si informarea clientilor, optional un croitor si angajati care sa se ocupe cu aranjarea si plasarea produselor in rafturi sau pe manechine.
Daca ati ajuns pana la acest punct, ramane doar sa gasiti strategia potrivita de marketing, sa atrageti clientii si sa incepeti sa generati profit. Nu aveti asteptari uriase la debut, succesul va fi vizibil pe parcurs, prin munca si perseverenta.