Gazonul natural vs cel sintetic, aspecte pro si contra

gazon sinteticDin perspectiva costurilor, pretul unui teren cu gazon sintetic este unul mai ridicat decat al unuia care poseda gazon natural, insa doar daca ne gandim la sumele de bani investitite pentru a finisa respectivul teren. Adevarul este ca sumele importante care se investesc in constructia unui astfel de teren se merita daca ne gandim la durabilitatea gazonului artificial, ea ajungand si la pragul de 10 ani.

Asadar, ne confruntam o o rentabilitate in timp iesita din comun, insa cu un cumul al costurilor de instalare care poate ajunge la dublul sumei necesare pentru configurarea unui teren cu gazon 100% natural. Un alt aspect din categoria „pro” este reprezentat de sumele mici pe care proprietarii trebuie sa le investeasca pentru a intretine zonele sportive amenajate cu gazon artificial. Desi exista astfel de costuri, ele sunt mult mai mici decat in cazul suprafetei naturale din iarba.

Am ajuns la concluzia ca intretinerea gazonului artificial nu ridica foarte multe probleme din punct de vedere financiar, insa nu stim cu exactitate ce anume presupune. In randurile ce urmeaza vom dezlega acest mister, oferindu-va o privire de ansamblu asupra procedurilor de intretinere. In primul rand, gunoiul trebuie sa fie indepartat in mod regulat de pe suprafata de joc, anumite substante fiind mai greu de eliminat de pe iarba artificiala decat de pe cea naturala. Guma de mestecat este un exemplu elocvent, ea putand fi indepartata cu un solvent special. In plus, pentru intretinerea gazonului sintetic se folosesc tratamente sporadice cu fungicide.

In afara acestor tehnici de ingrijire se mai apeleaza si  la umplerea spatiilor care se golesc din anumite motive, la procesul de irigare care are loc in timpul sezonului cald, cand temperaturile ating cote greu de imaginat, dar si la o selectie de spray-uri si alti dezinfectanti pentru a mentine o suprafata optima de joc. Spre deosebire de gazonul natural, procesul nu este unul la fel de minutios, caci nu putem considera aplicarea omogena a unor solutii peste o suprafata pe picior de egalitate cu procesul de cosit, cel putin o data pe saptamana, cu vopsirea marcajelor inainte de fiecare meci oficial, dar si cu aplicarea ingrasamintelor naturale ori cu udatul.

Desi gazonul artificial suporta oscilatiile mult mai semnificative de temperatura, nu se poate afirma totusi faptul ca pe un astfel de teren se poate juca indiferent de gradientul termic. Nu, specialistii spun ca gazonul sintetic poseda capacitatea uimitoare de a ajunge la cel putin jumatate din temeratura mediului exterior, lucru care poate deveni alarmant in zilele toride de vara. Cu toate acestea, instalarea unui sistem de racire functional pe tot parcursul antrenamentului sau al meciului pare a fi strategia care ofera rezultate optime in cadrul bazelor sportive prevazute cu terenuri artificiale.