Cum sa ii inveti pe copii tai sa fie empatici

Lumea unui copil este relativ mica, deoarece el tinde sa creada ca este doar la fel de mare ca ceea ce poate vedea si atinge. Poate fi dificil pentru el sa inteleaga ca pot exista si alte persoane si alte perspective decat cele proprii. Responsabilitatea revine parintilor lor pentru a-l  invata despre lumea din jurul lui si despre modul in care altii pot fi afectati de actiunile si cuvintele sale. Predarea unui copil pentru a experimenta empatia ii da posibilitatea de a privi in afara lui pentru a avea grija si de ceilalti.

Incepeti devreme
Afisarea unei imagini care demonstreaza o serie de emotii ii va ajuta sa recunoasca aceste sentimente in alte persoane. Desi este posibil sa nu fie suficient de mari pentru a intelege complexitatea emotiei, copilul dvs. va putea intelege ca acestea sunt diferite si cum arata. Duceti lucrurile un pas mai departe dand un nume sentimentelor si subliniind situatiile cand cineva le-ar putea experimenta. Vizionarea de filme sau emisiuni TV cu micutul va poate ajuta, de asemenea, sa explicati ce reactii emotionale pot exista si ce emotii surprind ele. Acesti pasi va vor ajuta copilul sa inteleaga ceea ce simte in viata de zi cu zi.

Permiteti conflictul
In cele din urma, micutul tau va intra in conflict, fie cu un frate, coleg de clasa sau chiar cu tine. Permiteti copilului spatiu si timp sa se calmeze de la un dezacord, dar asigurati-va ca discutati situatia dupa fapt; acest lucru va oferi un exemplu excelent despre felul in care pot simti sentimentele negative pentru ei. Utilizati aceasta ocazie pentru a discuta cum s-ar simti oricine in conflict si de ce sa va ajutati copilul sa faca un pas in afara sentimentului si sa incerce sa inteleaga experienta altora.

In cazul in care copilul dumneavoastra marturiseste ca are conflicte, folositi momentul ca o oportunitate de a ilustra cat de important este sa tina cont de sentimentele celorlalti. Modelati pentru ei tipul de abilitati de rezolutie pe care doriti sa le utilizeze in viata lor.

Lasati-i sa vada ca va ganditi la toate sentimentele si experientele prezente in conflict. Pastrati-va cuvintele si emotiile sub control. Acest lucru ii va ajuta sa navigheze prin propriile emotii, pastrand in acelasi timp empatia fata de ceilalti, pentru a ajunge la o rezolutie de care pot fi mandri.

Invatati-i ce este respectul
Invatarea copiilor dvs. devreme sa fie respectuosi fata de ceilalti ii va ajuta pe ei cand vor intalni pe cineva care poate sa para diferit de ei. Invatati-va copilul sa puna intrebari politicoase cand nu inteleg ceva sau cand vad pe cineva care traieste o viata diferita de a lui; aceasta actiune simpla ii va stimula interesul, incurajandu-l sa inteleaga ca fiecare are o poveste unica.

Dati-i copilului dvs. darul de a experimenta empatia, astfel incat acesta sa se bucure de experientele impartasite cu ceilalti. Permiteti-i sa experimenteze bucuria atunci cand prietenul isi atinge succesul sau oferiti-i posibilitatea de a sustine un membru al familiei care trece printr-o dezamagire. Daca il inveti pe copilul tau sa se puna in incaltamintea altcuiva, va avea mai multe sanse sa dezvolte relatii de lunga durata si sa-si construiasca propriul sistem de asistenta oriunde ar merge.