Tehnici pentru a castiga fericire – III

4. Relatii pozitive
Unul dintre fondatorii Psihologiei Pozitive, Christopher Peterson, a declarat odata ca „psihologia pozitiva, care include studiul fericirii, este pur si simplu despre alte persoane”.

Daca ne gandim la toate experientele noastre legate de emotii pozitive, relatii, sens si realizare, acestea includ cel mai probabil alte persoane.

Pentru a-ti continua „calatoria fericirii”, gandeste-te la modul in care poti planifica experiente mai pozitive cu prietenii si familia, sau poate la modul in care poti cultiva noi prieteni si relatii pozitive mai profunde.

5. Straduieste-te pentru o viata semnificativa
Dr. Martin Seligman , un cercetator care studiaza fericirea si bunastarea, descrie „sensul” ca „apartinand si servind ceva mai mare decat sinele”.

Semnificatia poate fi exprimata in practica credintelor spirituale sau religioase sau prin cautarea unei cauze active in care credeti, care poate aduce beneficii celorlalti sau a binelui mai mare.

Dr. Seligman, impreuna cu alti cercetatori care studiaza constructia „fericirii”, au descoperit ca oamenii fericiti se straduiesc sa duca vieti mai semnificative.

6. Lucrati spre obiective si realizari
Realizarile care ofera sens si scop imbunatatesc fericirea si bunastarea. Realizarile sunt cele mai valoroase atunci cand sunt urmarite pentru versiuni intrinseci (motivatii interne) motivatie extrinseca (beneficiu financiar).

Cei mai fericiti oameni se straduiesc sa realizeze, nu pentru bani sau faima, ci pentru ca au crezut in ceea ce se straduiesc, o „cauza”, pasiune sau credinta, si asta i-a motivat sa reuseasca sau chiar sa exceleze.

Cercetarile raporteaza ca oamenii care sunt mai fericiti obtin rezultate mai bune in viata. Aceste rezultate pot include succes financiar, relatii semnificative, sanatate emotionala, abilitati eficiente de copiere, sanatate fizica si longevitate.